zondag, oktober 09, 2011

Robot stofzuigers

Update dec 2013: de Consumentenbond testte 5 robot stofzuigers (LG VHomBot3, iRobot Roomba 780, Samsung Navibot CornerClean, Neato XV-25, Philips FC8802 EasyStar).

Originele artikeltekst: Als de Aldi er al aan begint (volgens mij is dat deze robot, die wereldwijd onder verschillende namen verkocht wordt als de qq-2l), dan moet het op het punt staan van doorbreken?

Ik ken zelf nog niemand met een robotstofzuiger. Een collega van me heeft er enkele getest. Daardoor was ik (opnieuw) geïnteresseerd naar de stand van zaken. Hoe goed zijn ze nu? En waar moet je op letten?

De mensen bij Hardware.info deden in aug 2011 een test. Erg informatief vond ik de video waarin je ziet welk patroon de stofzuigers afleggen, en vooral of ze wel 'overal stofzuigen'. Ook de andere video is interessant, waarin je ziet dat de ene stofzuiger er veel langer over doet dan de ander. Helaas is op die video dan niet te zien of beide stofzuigers ook op alle plekken komen.

Een interessante site is ook robotstofzuigers.info . Een openingspagina met een top 3. Ik stuurde een mail naar de mensen achter die website, waarin ik ze oa vroeg naar wie er nu achter die site zit. Want voor hetzelfde geld is het een leverancier (ik denk niet dat dat het geval is, maar: is het een enthousiasteling, of verdienen ze met clicks etc).

In april 2011 publiceerde VacuumsHelp.com hun top 5.

Veel mensen vragen zich af hoe een robot-stofzuiger om gaat met 'hoekjes': daarvoor zitten borsteltjes aan het apparaat die vuil uit hoeken onder de zuigmond van de robot moeten vegen.

Er zijn veel, bekende en onbekende, leveranciers van robot stofzuigers, b.v.: En er zijn veel Aziatische fabrikanten waarvan het produkt onder allerlei namen wordt verkocht. Zie hier b.v. een lijst met dit soort robotstofzuigers.

Ook zijn er robots die het zuigen combineren met een natte nabehandeling, zoals de Microrobot Ubot. De leverancier van die robot is zelfs een samenwerking aangegaan met een leverancier van vloeren, zodat de robot nog efficienter kan werken :-). En de Evolution Robotics Mint (in Europe te koop als de 'Dirt Devil Evo M678') is speciaal gemaakt voor de natte behandeling van stenen vloeren (video).

Vooralsnog trek ik de conclusie dat je moet letten op:

- hoe goed stofzuigt hij, op uw vloer(en). Niet elke robotstofzuiger is goed op een harde ondergrond, of op vloerbedekking. Daarnaast is zeer hoogpolig tapijt of laminaat/parket met groeven een probleem. De robot-stofzuigermotor heeft vaak te weinig vermogen om "diep" te zuigen;

- stoot de robot (te) hard tegen obstakels voordat hij weet dat hij daar niet heen kan?

- hoeveel geluid maakt hij? Het maakt natuurlijk uit of er iemand in huis is als u het apparaat laat werken. Wellicht wilt u het 's nachts zijn werk laten doen. Wat gelijk de optie van een tijdinstelling met zich meebrengt: sommige robots zijn niet te programmeren, terwijl het wel handig kan zijn in te kunnen stellen dat de robot op een bepaalde tijd zijn wek begint;

- hoe lang doet de stofzuiger over het stofzuigen? Zoals u zag zijn sommige een stuk sneller en slimmer, bv omdat ze een camera hebben. Wellicht vindt u het wel prettig als het geluid en het onvoorspelbaar beweegbare apparaat zo snel mogelijk klaar is;

- hoe gaat de stofzuiger om met snoeren, drempels, losse kleden en poten van stoelen, tafels etc?

- robotstofzuigers hebben meestal een relatief kleine opvangbak voor vuil; sommige modellen hebben in het basisstation, waar de robot zich ook oplaadt, een grotere opvangbak, zodat de robot daar meerdere ladingen kwijt kan voordat u de grote opvangbak moet legen;

- heeft u veel hoekjes in het huis waar de robot niet kan komen. Bv omdat de stofzuiger te hoog of groot is om in dat 'hoekje' te komen. Uiteraard kunt u ook overwegen om kleine aanpassingen te doen in het huis, zodat de robotstofzuiger beter en bij meer hoekjes kan (bv losse draden wegwerken).

- heeft u katten, honden of soortgelijke huisdieren? Veel fabrikanten hebben speciale modellen voor mensen met huisdieren: kennelijk is dat nodig ;-) ;

- hoe goed is de batterij? Is de robot in staat om minimaal het hele huis op 1 lading stof te zuigen, of moet hij tussendoor opladen (duurt relatief lang)? Maar wellicht vindt u het niet erg als er tussendoor geladen moet worden: u merkt tenslotte vanzelf wel of de hele vloer schoon is. Het is wel fijn als de batterij niet na enkele maanden al slechter wordt. Dat risico is er met name bij goedkopere modellen, omdat de batterij een relatief duur onderdeel is;

- vindt u toevoegingen als een UV-lamp, die bacteriën zou doden volgens enkele leveranciers, belangrijk? Voor mensen met een zwakke gezondheid wellicht belangrijk, voor mensen die menen dat ons afweer-mechanisme niet te lui moet worden wellicht juist ongewenst;

- is de beschikbaarheid van een 'virtuele muur' handig? Dat is een systeem waarbij u delen van uw ruimte kunt afschermen, alsof er een muur staat. Bv omdat er rare hoeken in zitten (waar de robot alleen maar in vast kan lopen), of waar zich dingen bevinden waar u niet wil dat de robot dichtbij of tegenaan komt (een vaas, een dierenverblijf, snoeren etc);

- hoe makkelijk is hij leeg- en schoon te maken?

- hoe duur is de robotstofzuiger. Dat spreekt voor zich, maar de vraag is hoe hard de ontwikkelingen komende tijd nog gaan. Kunt u u beter een duur topmodel kopen die lang mee gaat, of beter een relatief goedkoop (en vermoedelijk wat minder goed) model nemen, omdat u over enkele jaren toch een nieuwe koopt?

- heb je huisdieren, en hoe reageren die er op. Ik hoor verhalen dat veel huisdieren er na enkele rondes van de robotstofzuiger al aan wennen, maar wellicht zal niet elke Hector of Wodan de nieuwe huisgenoot op prijs stellen.

Daarmee is het dus niet eenvoudig om de goede robot-stofzuiger te kiezen. Ik zou elke stofzuiger minimaal een week op proef willen hebben om te zien hoe hij het doet in mijn huis. En kijk ook sinds wanneer het model op de markt is: is dat al sinds 4 of 5 jaar, dan is de kans groot dat recentere technologie beter is/het model aan het verouderen is.

En in veel gevallen zal het nodig zijn om af en toe zelf lastig bereikbare hoekjes, trappen etc na te lopen/zelf te doen, of gewoon met een normale stofzuiger, met veel krachtiger zuigsysteem, stof te verwijderen wat anders (onzichtbaar) blijft liggen. En als je pech hebt, kunnen ze meer rommel maken, ipv dat ze het verminderen: "Persoonlijke ervaring, hond is ziek en geeft over, vervolgens komt Roomba het schoonmaken en verspreid het drabje over heel je woonkamervloer. Nu kwam het uit de voorkant van de hond, het had net zo goed de andere kant kunnen ontsnappen".

En ja: de robots hebben (over het algemeen) prima systemen om trappen op te merken, waardoor ze niet van de trap af vallen. Je kunt ze vaak zelfs op een tafel zetten, zonder dat ze er af vallen. Update: als reaktie op dit item kreeg ik een ervaring van iemand van begin 2011 te horen: "Zo'n apparaat moet twee uur aan het infuus om weer een half uur te kunnen werken. In een half uur zuigt de robot 20m². Woonkamer van 60m² duurt dus 3x (2u + ⅛u) = 7⅛ uur! Dat kan dus het beste 's nachts anders struikel je er maar over". Helaas kon ik (nog) niet achterhalen om welk merk/model het ging.

5 opmerkingen:

 1. Jasmijn9:34 p.m.

  Ik heb de Neato XV-15 nu ook 2 maanden en kan zeggen dat mijn roomba 555 nu op marktplaats staat. Mijn huis met 4 bewoners is elke dag proper. Let op voor de brol van de Aldi, Groupon enz. Dat zuigt voor geen meter. Mijn zus kocht er eentje, ligt gewoon in de kast.
  Ik ben super content van ons laser geleide robotje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. RobotTo10:06 a.m.  Heb er inmiddels 2. Een rechtstreeks gekocht in China a 129
  euro 4 jaar geleden en een bij Blokker a 79 euro. De eerste kreeg last van een
  wiel aandrijf motor en de centrale zuig/ventilator motor. Dus die van de Blokker
  maar van binnen bekeken wat blijkt? In beiden zitten de zelfde motoren, etc.
  Nader onderzoek bracht aan het licht dat ook de dure merken dit merk en type MABUCHI
  motoren gebruiken. Aangezien het allemaal hetzelfde is heb ik via e bay motoren
  besteld (+ twee paar op reserve) tussen 2 en 5 euro per stuk, de oude daarmee
  vervangen en ze draaien wederom als nieuw. Ik heb zelfs het idee dat de zig/ventilator
  motoren iets sterker zijn den de standaard motoren, in ieder geval een betere
  lagering bezitten.


  Tevredenheid? Zeer. Moet er niet aan denken zelf met de
  stofzuiger te lopen, doe dit een keer per week, daar de robots niet geheel in
  de hoeken kunnen komen. Met een (ver)harende hond ideaal. Ben wel de mening
  toegedaan dat vloerbedekking niets is voor deze apparaten maar op plavuizen en andere
  harde ondergrond doen ze het al jaren meer dan prima.


  TIP. Gooi een kapotte robot niet weg maar vervang zelf de onderdelen
  is echt niet moeilijk om te doen.


  BeantwoordenVerwijderen
 3. Raoul Teeuwen9:04 p.m.

  Dank voor je reactie en nuttige info!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Patrick9:13 a.m.

  Vervangen van onderdelen is misschien niet moeilijk om doen, maar om technische uitleg te vinden hoe bv een wieltje van een Navibot te vervangen blijkt bijzonder moeilijk. Al uren op het net gezocht, zonder resultaat.

  BeantwoordenVerwijderen