zaterdag, oktober 08, 2011

Tiener smartphone


Update feb 2014: dit blogitem ben ik ooit gestart toen we voor 1 van onze tieners een 1ste smartphone gingen zoeken. Later heb ik het blogitem bijgewerkt met nieuwe/betere betaalbare smartphones.

Waarom Android? Geen Apple iOS/iPhone-prijs, maar wel een systeem wat qua mogelijkheden er mee wedijvert. En wat zich nog steeds ontwikkelt. Heeeeel belangrijk als je een telefoon kiest: er zijn veel applicaties voor beschikbaar. Wat dat betreft heeft RIM met de Blackberry het m.i. verloren, en of Windows Mobiles wat gaan worden is nog afwachten.

Let bij het kopen van een telefoon ook op:
 • wat is de resolutie van het scherm (minder dan 480x800 moet je mi niet willen)
 • hoe lang gaat de batterij mee,
 • is de telefoon 'snel genoeg' (wat snel genoeg is, verschilt per persoon)
 • draait hij op een recente versie van het besturingssysteem
 • En als er 'alternatieve ROMs' voor het toestel zijn, is dat helemaal mooi: dat betekent dat als de maker van de telefoon geen nieuwe versies meer uitbrengt, dat 'handige jongens' wel zorgen dat je nog een tijd nieuwe versies van het besturingssysteem krijgt. Als je meer wil weten over waarom je Cyanogen-roms zou willen gebruiken, goede programma's etc, kijk eens bij AndroidPolice (Michel, dank voor de tip)
Avontuurlijke types kopen hun telefoons in China, zo dicht mogelijk van fabrikanten. Deze pagina bevat een leuke lijst met leveranciers in China (en hier vind je een overzicht van recente discussies over 'Chinese smartphones'). Deze Duitse site reviewed Chinese mobieltjes, en geeft ook aan waar ze te koop zijn. Deze site is aardig om bij te houden welke tablets en smartphones er in China allemaal zijn/aan komen. Wil je wat kopen, maar niet in China, dan is etotalk.com een site met scherpe prijzen. Dingen om oa te bedenken: levertijd zijn vaak ca 4 weken of meer, je moet altijd maar afwachten of de douane je bestelling er uit pikt en je dus met invoerrechten te maken krijgt, en net als bij goedkope apparaten in NL is het bij veel Chinese merken maar de vraag of een nieuwe versie van Android op die apparaten uitgebracht zal worden.

Ik vond dit adres in Duitsland waar ze 'Chinese' telefoons verkopen (maar lees de FAQ even: je kunt (ook dan) te maken krijgen met invoer-kosten omdat de telefoons vanuit Duitsland verstuurd worden).

Goed: de telefoons:
 • feb 2014: AndroidPlanet zet de top 5 telefoons voor minder dan 100 euro op een rij ... geen geweldige specs, maar voor wie voor weinig geld een smartphone-achtige telefoon wil hebben en niet te hoge eisen stelt...
 • feb 2014: ik vertelde een vriendin ook eens te kijken naar de Nokia Lumia serie ... de 520 biedt veel waar voor het geld
 • tijdloos: kijk wat populair is op Tweakers. Sorteer op prijs of beperk de prijs-range en je vindt snel welke telefoon binnen je budget populair is of een goede score krijgt
Handige Android-dingen:
 • maak voordat je aan je telefoon gaat klussen (bv een andere ROM installeren) eerst een backup . Als je die info niet voldoende vindt kun je ook hier of dit artikel nog lezen, of kijk ook eens naar dit artikel over backups van je Android. Als je zoals ik allerlei apps op je homescreen hebt staan, wil je voorkomen dat je dat allemaal opnieuw moet indelen nadat je een nieuwe ROM erop hebt gezet. Op moment dat ik dit tik gebruik ik NovaLauncher, en in de instellingen daarvan kun je een backup maken van je homescreen (en die later weer terugzetten).
 • Als je een andere ROM op je Android-telefoon zet, of een andere telefoon krijgt, wil je je apps zo snel mogelijk opnieuw op je telefoon terugzetten. Hier lees je hoe dat het best kan
 • Om ruimte te maken en zoveel mogelijk apps naar je sd-kaartje te zetten zou je als volgt te werk moeten gaan. Dat zou moeten werken als je CyanogenMod geinstalleerd hebt. Link2SD is ook een handige tool, om apps die in het interne geheugen 'moeten' staan toch op je SD te kunnen laten draaien!
 • En check ook ff Gemini App Manager. Lijkt een handige app manager.
 • Mocht je nu van de ene ROM naar een andere ROM overstappen, of je data van de ene Android naar de andere Android mee willen nemen, dan heeft LifeHacking een leuk artikel hoe je dat moet doen.
 • Iemand raadde me verder ivm privacy, voorkomen van overschrijden van je beltegoed en nog meer beveiligingsinstellingen, LBE Privacy Guard te installeren.
 • Hier een mooi Engelstalig artikel over wat je kunt doen om zo lang mogelijk met een batterij-lading te doen
Zie ook mijn andere blogposts over Android.

Hierna/hieronder vind je het originele ('oude') blogitem: 1 van onze tieners wilde graag zijn 1ste smartphone. Ik ben redelijk op de hoogte van wat er te koop is, heb veel toestellen bekeken. Natuurlijk zijn er top-toestellen, maar dan betaal je ook de hoofdprijs. Ik koos de .... ZTE V880 Blade.

Voor mensen die nu denken: "Wattuh? ZTE? Nooit van gehoord". Nou, een populair veel verkocht toestel van een leverancier die in Nederland wellicht nog onbekend is, maar in andere landen een reputatie heeft a la HTC.

Een video review (in de video hieronder is sprake van de 'San Francisco': dat is 1 van de namen waaronder de ZTE Blade ook verkocht wordt):
Interessant is oa feit dat de ZTE een scherm heeft met een resolutie van 480*800 pixels! Een 600Mhz processor. En nog een goed (amoled, goed reagerend op touch) scherm ook, zeker voor een toestel van deze prijs.

De ZTE is (was, in jan 2012 is hij bijna niet meer te krijgen) in NL bij BelCompany prepaid te koop voor 100 euro (ik heb er 10 okt 2011 1 gehaald in Almere, "we hebben er 2 ... is het een al langer bestaand toestel? Wij hebben hem nog maar net binnen..."), waar je dan ook nog 10 euro beltegoed voor krijgt! Vraag in de winkel om de pre-paid-versie. En een collega van me vond hem later ook nog bij Wehkamp, voor 89,99 (incl 10 euro beltegoed). Volgens het Tweakers-forum blijken de Blades, in tegenstelling tot wat de verkopers zeggen, unlocked (was bij mij ook). En unlocken zou simpel zijn.

Beschermende hoesjes? Zijn er bv hier of oa via eBay.

Ik vond een forum bij Tweakers met tips etc. Waarin je kunt lezen dat er allerlei alternatieve mod's (firmwares) voor zijn. De Blade is te rooten. En de Blade wordt ook ondersteund door CyanogenMod9 (=Android JB Jelly Bean!) (handleiding hoe te flashen op deze wiki). Andere kennelijk goede ROMs zijn CAE en EliteMovil (biedt oa Android 2.3.5). Update apr 2012: er is zelfs al een Ice Cream Sandwich (ICS) versie die werkt op deze tienermobiel :-). Update okt 2013: deze ICS-ROM werkt relatief snel op de Blade. Handige links:
Ik heb 3 ZTE's geroot. Oefening baart kunst: de 3de ging het makkelijkst :-). Dus na evt het maken van een backup, root je de Blade met Z4Root zoals hier beschreven (ik had een kleine toelichting nodig). Vervolgens moet je de RomManager installeren zoals hier beschreven: ik heb geGoogled voor de het RomManager-APK-bestand en die op de SD-kaart gezet (dus gewoon door de SD-kaart uit de telefoon te halen en via een kaart-lezer aan de PC te hangen).

Vervolgens heb je een nieuwe (CyanogenMOD) ROM nodig. Bij CyanogenMOD vind je de laatste versie voor de ZTE. Het gaat om 2 ZIP-files met Cyanogen (het nieuwe besturingssysteem) en de Google Apps: die moet je op de SD-kaart zetten. Vervolgens doe je zoals hier beschreven om CyanogenMOD te activeren.

Handig om te installeren is DiskUsage: die app helpt je zien wat hoeveel ruimte opneemt, zodat je dus beter kunt opruimen en weer ruimte krijgt! Als er bv nog APK-files op je telefoon staan, kunnen die worden verwijderd.

Bij AndroidPlanet.nl vind je overigens ook een leuk overzicht van Android phones.

Een alternatief voor een nieuwe Android-telefoon is een 2de hands HTC HD2 (bv). Daar is ook Android op te zetten (naast nog veel meer, waaronder Windows Mobile 7!). Voor een buurmeisje zette ik er Android MIUI op.

Maar er zijn ook Android CyanogenMOD 7-ontwikkelingen. En tegen de tijd dat u dit leest vast nog meer mooie ontwikkelingen :-).

Imagebron: android.com .

6 opmerkingen:

 1. Hoi Raoul, Ik krijg van het thuisfront (lees Udjen) te horen dat 90 euro toch ook nog wel veel is...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Michel Teeuwen9:25 p.m.

  #John: Kan je dat onderbouwen? Volgens deze site is 90 euro een prima prijs: http://alatest.nl/reviews/mobiele-telefoons/zte-blade/po3-126432332,8/#prices/all:0

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Raoul Teeuwen9:36 p.m.

  Dank voor de reaktie en link Michel. John is een collega, en hij bedoelt, als ik het goed heb, dat zijn vrouw in dit geval het (voor het kind waar het om gaat) gewoon te veel geld vindt. Niet zozeer dat de prijs<>kwaliteit-verhouding niet goed zou zijn :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn dochter heeft een abonnement gekozen, deze kosten zitten bij mij in de bundel. Mocht ik het te duur vinden kan ik de bundel zo weer uitzetten. Misschien een tip?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waar reageer je precies op Kees? Over welke kosten heb je het?

   Verwijderen
 5. Hey Raoul, net een Xiaomi Mi 4 binnen via dx.com. 225 EURO, qua specs echt super. Prijs/kwaliteit verhouding zeer goed. Nu even afwachten wat Ymke ervan vindt ;-). Twee weken levertijd. Dank voor deze interessante tip. Super.

  BeantwoordenVerwijderen