vrijdag, augustus 26, 2011

Een camera op een auto? Wat heb je daar nu aan?


(Dutch) Wat heb je aan een camera in/op een auto? Nou, best veel. En die camera's worden steeds goedkoper. En Toshiba heeft net een nieuwe chip speciaal voor die toepassing ontwikkeld. Wie gaat ze het 1st op nog grotere schaal toepassen? TomTom en dergelijke? Een iPhone/Android-app? Of gewoon vooruitlopende auto-leveranciers? Of komt het 1st van gespecialiseerde oplossingen zoals Guideo?

- een camera kan zorgen voor beter zicht tijdens mist en het duister

- een camera kan zorgen dat de auto gaat remmen als men een obstakel dreigt te gaan raken (o.a. toegepast door Volvo, maar ook door anderen)
- camera's worden in sommige auto's al gebruikt om verkeersborden te herkennen
- camera's kunnen een prima black-box zijn: bij aanrijdingen en ook voor andere situaties is duidelijk wie de schuldige is (en ook dit is er in een app-vorm)
- een camera kan de bestuurder in de gaten houden (lijkt deze in te dutten of minder aandacht te hebben)
- een camera kan bewaken of je tussen de lijntjes blijft rijden (Lane Departure System) (dit wordt o.a. al door Opel, BMW en Mercedes toegepast)
- een camera kan bewaken of voldoende afstand tot de voorganger wordt gehouden (zoals bij de Opel Insignia in het Opel Eye-systeem)
- een camera kan worden gebruikt om de route-aanwijzing op je navigatie-systeem duidelijker te maken, door een beeld van de 'echte wereld' te combineren met route-aanwijzingen (augmented reality)
- een camera kan als bewakings-systeem fungeren: een geparkeerde auto kan beweging detecteren en beelden gelijk opsturen (zoals de camera in de Nissan Leaf die Vincent Evers uitprobeerde). Of om te achterhalen wie je auto heeft beschadigd toen hij ergens geparkeerd stond;
- een camera kan de lichtsterkte van de auto aanpassen aan het verkeer rondom (al toegepast bij de Citroen DS5)
- camera's worden al gebruikt om, als ontwikkeling na parkeer-sensors, een 360 graden beeld rondom te geven (voor nog makkelijker parkeren, maar ook om veiliger te rijden (dode hoek) etc) (Audi past dit o.a. al toe op de Audi A6 Avant). Zie bv ook dit artikel

En er is zelfs al een test gedaan met een auto met camera's waardoor een blinde kon autorijden.

Een serie BMW's wordt standaard uitgerust met internet-verbinding. Dus dan kan ook informatie zoals van camera's eventueel worden gedeeld en geanalyseerd. Zodat de beelden van de auto-camera kan helpen bij het zuiniger rijden, omdat je auto weet en kan aangeven wanneer een stoplicht op groen gaat springen.

Ook handig als die camera-beelden deels via een Head Up Display (HUD) te zien zijn, zoals met dit see-through systeem.

En dat dan combineren met techniek uit zelf-rijdende auto's. Het is allemaal al in productie, dus je zou zeggen: binnenkort ook in jouw auto!

Uiteraard kun je nog een discussie houden over privacy irt camera's :-).

Afbeeldingsbron: Tweakers.net.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten