vrijdag, februari 12, 2016

Van een Youtube-filmpje een kwis maken

Of je het nu wil gebruiken voor een les/cursus, of prive ter ere van een speciaal moment van een kennis/familielid: het is best geinig om een video te gebruiken voor een soort quiz.

EDPUZZLE
Via deze 'snelstart-gids'-pagina voor docenten las ik over EdPuzzle. Een filmpje over wat het is/kan:

Meer filmpjes over EdPuzzle vind je o.a. op YouTube, of probeer gewoon zelf eens wat.

VIZIA
Met Vizia kun je ook YouTube filmpjes interactief maken met quiz-vragen etc.

MOVIETRADER
Een andere mogelijkheid is 'Movietrader'. Klinkt niet als een tool waarmee je elke video van multiple choice vragen kunt voorzien. Maar dat is het dus wel.

Je kunt gratis een account maken en zelf Youtube-video's en Vimeo-video's op 'elk moment in de video' voorzien van vragen. Je publiek (klas, familie, vrienden) kan vervolgens die video bekijken en de vragen die jij er in hebt gebouwd beantwoorden.

Ik zag dat o.a. SURF het gebruikt voor een MOOC over big-data:


En ik hoor dat bv ook KLM en b.v. bibliotheken de tool al gebruiken.

Je moet in de huidige site even weten dat je een gratis account kunt maken: op http://www.movietrader.tv/users/sign_up maak je dat aan.

Vervolgens klik je op " Maak Filmpje ". Je kunt de link naar een Youtube of Vimeo video opgeven. Na wat gegevens over het filmpje zelf, kun je vragen toevoegen. Dat werkt niet heel intuitief, dus klik vooral even op het gele vraagteken om te lezen hoe je vragen moet toevoegen. Bedenk per vraag eerst goed welk soort vraag je wil stellen (1 goed antwoord, meerdere goede antwoorden etc), want als je het vraagtype wijzigt nadat je ook al antwoorden hebt ingevoerd, dan ben je al die antwoordopties kwijt ;-).
  • Heineken gebruikt het platform in dit filmpje b.v. waarbij je ziet dat je in de video klikbare objecten (de flesjes met een H) hebt die dan meer info geven.
  • Voor VMBO werd een filmpje gemaakt over Prinsjesdag
  • Ook SchoolTV gebruikte het Movietrader-platform
  • In dit filmpje van de Efteling komen veel mogelijkheden van het platform langs

1 opmerking: