zondag, oktober 11, 2015

Hoe kies/werf je de beste collega?
"Werf allereerst op basis van integriteit. Ten tweede op basis van motivatie. Ten derde op (leer)vermogen. Ten vierde op begrip. Ten vijfde op kennis. En pas daarna op ervaring!"
Aldus de voormalig Visa Card topman Dee Hock. De visionaire CEO kon goed uitleggen waarom hij deze volgorde had aangelegd bij zijn belangrijkste wervingscriteria:
"Zonder integriteit is motivatie gevaarlijk. Zonder motivatie is vermogen machteloos.  Zonder leervermogen is begrip beperkt. Zonder begrip is kennis betekenisloos. En zonder kennis ten slotte, is ervaring zo goed als blind."
Toen hij destijds aantrad bij de Amerikaanse credit card firma besloot hij direct om de personeelsportefeuille onder zijn hoede te nemen. Voor Hock impliceerde dit onder andere dat de HR afdeling voortaan rechtsreeks aan hem zou rapporteren en dat hij zich actief bemoeide met opvolgingsvraagstukken en de werving van extern talent.

Hij besteedde een vast percentage van zijn tijd aan talent gerelateerde thema’s en dacht veelvuldig na over de belangrijkste criteria bij het werven van zijn senior management en directieposities. Na verschillende sessies met HR managers, psychologen en andere adviseurs had Hock zijn lijstje klaar. Verrassend genoeg stonden branche- ervaring en kennis niet boven, maar onderaan de lijst.

Bron: boek "e-CF in de praktijk" & daarna b.v. ook op nu.nl.

Klinkt voor mij als een geweldige analyse en goed advies :-).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten