maandag, oktober 05, 2015

Bezoekje Istanbul

Ik kreeg van mijn vorige werkgever een fantastisch afscheidskado: een stedentrip naar Istanbul (ruim 14 miljoen inwoners). Dus op zoek naar wat we in 3 dagen konden doen, hoe het openbaar vervoer werkt etc. De highlights:

  • Als je met het openbaar vervoer wil reizen, koop dan een Istanbul-kaart ("OV-chipknip"): dat is de voordeligste manier. Hier lees je hoe dat werkt;
  • We vlogen vanaf Munster. Daar werd ons bij inchecken gevraagd of we een visum hadden geregeld. Hadden we niet: we hadden nergens gelezen (en ook niet verwacht) dat dat nodig was. De Duitse incheck-mevrouw vertelde dat Duitsers geen visa nodig hebben, en dat dat is omdat Nederland de PKK erkent, en Duitsland niet. Nederlandertje pesten dus. We konden het visum, a 25 euro per persoon, gelukkig ook bij aankomst kopen. Thuis kopen is goedkoper.
  • We verbleven in het Adamar-hotel: erg fijn, omdat het op loopafstand is van veel toeristische hoogtepunten.
  • We lazen dat een boottocht op de Bosphorus aan te raden is. We boekten de 'full Bosphorus-toer' bij Sehir Hatlari.
  • De eerste dag hebben we een 'food tour' via Istanbul on Food gedaan. Dat klinkt vreselijk, maar een gids leidt je dan door een deel van Istanbul, en ondertussen bezoek je 'de beste' tentjes qua eten. Wij vonden de tour op zich heel goed, maar ik vond het wel wat prijzig. Ik zou het echter zeker overwegen/aanraden. Hier lees je wat we aten. En aan de hand van de geo-info bij de foto's zie je waar we zoal waren/aten. Leuk: when you book and mention AJEATS on the booking request form – they’ll grant you a 10% discount on their foodie adventure
  • Of het nu door die tour kwam of niet, maar toen we de dag erna naar het op TripAdvisor als nummer 1 staande restaurant Han Terrace gingen, vonden we dat tegen vallen. Niet dat het slecht was, maar voor dat geld wisten we nu dat er beter te krijgen was.
  • Uiteraard bezochten we klassiekers als de blauwe moskee, het Hagia Sofia Museum, de basilica cisterna, de grote bazaar, de hippodrome en de spice bazaar.
  • We bezochten het Taksim-plein, maar dat was vreselijk vuil, slecht onderhouden en vervallen, maar er stonden borden die aangeven hoe mooi het moet gaan worden.
  • Foto's :-)? Hier vind je de foto's die wij maakten... Er zitten een paar 'Sphere'-foto's bij: die kun je (alsof je op de plek zelf bent!) bekijken met een Cardboard en de Google Cardboard Demo-app (optie: Spheres)
Een kaartje van wat we vooraf als mogelijk interessante plekken markeerden:


Wij hebben ons vermaakt, en uiteraard maar een klein deel gezien van deze enorme stad. Turkije smaakt nu wel naar meer ;-).

Heb je vragen etc? Ik hoor het graag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten