zaterdag, november 05, 2011

Internetfilters, kindersloten etc

(Last updated: nov 2017) Als u op zoek bent naar internetfilters om kinderen veilig te laten internetten, vindt u hopelijk op deze pagina nuttige links. Maar kijk vooral ook even bij het Nicam (van de Kijkwijzer) die daar in 2017 een pagina over heeft opgezet.

Tros/Radar had in nov 2017 ook een uitzending en artikel over kinderen en filters.

Voor de sessies over kinderen en internet (ouderavonden etc) die ik voor Bureau Jeugd & Media (voorheen Mijn Kind Online) soms verzorg, houd ik ook altijd een rijtje programma's achter de hand op gebied van filteren van internet, omdat zeker opvoeders van kinderen tot een jaar of 11 a 12 daar weleens naar vragen. Maar heel eenvoudig vind je zulke filters niet bij elkaar/op een rij, dus het is elke keer zoeken op internet.

Daarom hierbij een lijstje met software voor als je kinderen thuis of op school veilig wil laten internetten:

Gratis:
Niet gratis:

  • SafeToNet
  • In 2010 deed ComputerTotaal nog een test van software voor ouderlijk toezicht. Daarin bespreekt met Benzoy, CyberPatrol, Net Nanny, Norton Online Family, PC Pandora, VISE oudercontrole (de door-ontwikkeling daarvan is eind2010 gestopt), Windows Live Family Safety, YourSafetyNet Home Edition en K9 Web Protection
  • KlikSafe
  • SolCon
  • SiteBlocker
  • SoftwareTime
  • Kaspersky Safe Kids
  • TopTenReviews heeft een lijst met filtersoftware speciaal voor smartphones en hoe elke oplossing scoort. In die lijst PhoneSheriff, MobiStealth, My Mobile Watchdog, Mobile Spy, EverStealth, WebWatcher Mobile, eBlaster Mobile, SpyBubble en FlexiSpy. Ik ben wel benieuwd hoe onafhankelijk de tests zijn bij TopTenReviews. Maar het is in ieder geval een handig lijstje oplossingen op dit gebied ;-).
  • TopTenReviews heeft ook een lijst met 'parental software'. Daar heeft men WebWatcher, Profil Parental Filter, NetNanny, Spytech SpyAgent, Spector Pro, eBlaster, PC Pandora Pro, Elite Keylogger, Cybersitter en IamBigBrother naast elkaar gezet.
  • TopTenReviews heeft ook een lijst met 'internet filter software'. Daar heeft men NetNanny, PureSight, CyberSitter, Profil Parental Filter 2, Safe Eyes, CyberPatrol, McAfee Family Protection en imView naast elkaar gezet.
Daarnaast is het afhankelijk van je situatie, goed om te kijken welke maatregelen nodig zijn voor mobiele telefoons, tablets zoals iPads etc. Als je kind daar gebruik van maakt kunnen ze, zelfs als ze klein zijn, al veel kosten maken zonder dat ze dat willen.
Ook is er een categorie apps die ouders waarschuwt als hun kinderen bepaalde woorden intikken in chat apps etc. Je zou, als je dat wil, zo kunnen optreden als er scheldwoorden worden gebruikt. Apps die dat doen:


Naast allerlei instellingen is het ook nuttig om regelmatig updates te doen (waarmee vaak 'gaten' in de beveiliging worden opgelost) en een firewall te installeren. Daarmee voorkom je dat via een ongelukkige klik of onbedoeld via een kwaadaardige site 'rotzooi' op je computer de kans krijgt. Voor Windows vind je op dat gebied op deze pagina veel informatie bij elkaar.

Ook handig is het SMSDienstenFilter om SMS-diensten te blokkeren.

Ondertussen zijn er ook op dit vlak continu ontwikkelingen, nieuwe afspraken, nieuwe wetten/regels etc, dus dit is een momentopname. En heeft u tips of opmerkingen? Reageer dan even op deze blogpost!

Afbeeldingsbron: Mother Nature Network.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten