zaterdag, juni 25, 2011

Starten met Bitcoin


Bitcoin, een nieuwe geldsoort waarvan de bedenker denkt dat hij allerlei voordelen heeft boven de huidige geldsystemen, was recent (weer) in het nieuws. The Economist had een artikel waarin is beschreven wat BitCoin nu is, hoe het werkt etc.

Update apr 2013: hier een actueel artikel over BitCoin. En hier een video.

Maar niet iedereen is enthousiast over BitCoin, lees de reakties hier maar eens. Dus: weet waar je (niet) aan begint ;-). 't is nog erg nieuw, zullen we maar zeggen. Met alle risico's op kinderziektes, al dan niet ernstig. En dit soort gevallen maken je ook niet vrolijk :-).

Bright heeft een lekker simpele uitleg over wat BitCoin is.

Aan de ene kant denk ik: wat heb je er aan? Maar ik ben toch ook wel benieuwd. Dus er even in gedoken. Om het aan de gang te krijgen, was ik wel even bezig. En daarom blog ik even wat uiteindelijk de goede stappen waren.

- ik heb 1st de BitCoin-site bezocht en het filmpje daar nog eens bekeken

- ik heb op die BitCoin-site de BitCoin-client gedownload (voor mij OSX);

- na installatie en start denk je dan: fijn, en nu? > nu kun je BitCoins kopen (met echt geld), maar je kunt ze ook verdienen. Daarvoor heb je een BitCoin-miner nodig. En ik liet me vertellen dat je niet als mijnwerker individueel aan de slag moet willen gaan (dan schijn je maar een kleine kans te hebben echt wat te verdienen): je kunt beter in een pool aan de slag gaan: je mined dan met anderen, en de opbrengst wordt verdeeld...

- maar eerst even een miner downloaden. Voor OSX vond ik hier een GUI gestuurde diablo miner

- maar als je die start, vraagt hij om een inlog id etc. Hoe kom je daar nu weer aan? Inlogid van wat? Het blijkt te gaan om de gegevens van de mijn & pool (lees verder :-))

- dus terecht gekomen op http://mining.bitcoin.cz/ . Lees gerust even de voorpagina met uitleg over pools. Kies dan rechtsboven voor SignUp om een nieuw account aan te maken. Je ontvangt dan een bevestigingsmail met een link waar je op moet klikken

- je kunt dan inloggen op de site. Werkt dat niet, klik dan op de homepage op My Account

- nu moet je in je account je wallet-id invullen: die vind je in BitCoin zelf, het programma dat je als 1ste hebt gedownload: als je dat start, zie je je wallet-id (iets als 1PsDzBs7pZiyZNiZDjafFPcji8UmCXgDkP )

- vul je wallet-id in en druk op SAVE. Kijk daarna onderin het scherm (scroll naar beneden), bij 'Workers'. Klik op 'Register new worker'. Je komt dan op een scherm waarin om een 'suffix' wordt gevraagd. Dat is niets anders dan een unieke naam voor je 'worker'. Je kunt als naam bv 'PC' (zonder de quotes), 'laptop' etc gebruiken. Vul een wachtwoord in voor die worker. Vul de Captcha in en druk op SAVE.

- nu heb je een account gemaakt voor een worker: die gaan we nu aan het werk zetten :-). Start je Miner, het programma dat je als 2de hebt gedownload (Diablo in mijn geval). Die vraagt (de 1ste keer, als je daarna de Miner start, kun je via optie 1 eventueel de gegevens wijzigen) om

- een servernaam. Als je ook bij bitcoin.cz zit, vul je daar in api.bitcoin.cz (dus niet http enzo ervoor, en niets erachter)
- de poortnaam: op de homepage van bitcoin.cz staat het poortnummer, in mijn geval 8332;
- een usernaam. Vul daar je bitcoin.cz usernaam in, gevolgd door een punt, gevolgd door je workernaam. In mijn geval bv raoulteeuwen.superpc
- het wachtwoord van je worker. Dus geef het wachtwoord op van je worker

- nu zou de worker aan de slag moeten gaan: de Miner maakt verbinding met je pool (bitcoin.cz in mijn geval), je ziet een wijzigend getal bij 'khash/sec' en als het goed is zie je op een gegeven moment iets als 'Block 1 found'

- krijg je in deze fase de foutmelding 'ERROR: Can't connect to Bitcoin: Bitcoin returned unparsable JSON', dan heb je wat fout gedaan. Althans, dat was in mijn geval zo. Als je inlog-gegevens in je miner (Diablo) voor je worker niet goed zijn, krijg je die foutmelding. Lees de instructies opnieuw, en controleer of de inloggegevens goed zijn.

Met BitCoin is het net als met een fysieke portemonnee: als je hem kwijt raakt, ben je je geld kwijt. Dus: zorg voor een goede backup!

Een video:


Een prima FAQ is hier te vinden.

Afbeeldingsbron logo: DutchCowboys.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten