maandag, juni 13, 2011

Een succesvolle service bus

De vrouw van een ex-collega, Miranda van Mei Communicatie, schreef in opdracht van Kennisnet voor het boek 'Cloud computing in het onderwijs' een artikel over een service bus bij Roc Aventus. Een (enterprise) service-bus (ESB) is theoretisch een fraaie oplossing om allerlei IT-applicaties met elkaar gegevens te laten uitwisselen (te koppelen). En zo dubbele invoer- en opslag etc van gegevens te voorkomen/beperken.

Omdat ik ooit mocht werken bij Atos onderdeel waarin een relatief grote groep consultants zich bezig hield met technieken om applicaties te koppelen (Enterprise Application Integration, SOA, via xml, soap etc) weet ik dat het idee van een service-bus dan wel mooi is, maar dat het in de praktijk soms meer energie vergt dan vooraf gedacht.

Daarom vond ik het mooi om over het enthousiasme te lezen van de mensen van Roc Aventus over hun servicebus-implementatie. "Het kan dus echt werken", dacht ik.

Ik nam contact op met ICT-manager Roy Dusink van het ROC, en tijdens het gesprek vertelde Roy dat de huidige servicebus gebaseerd was op Oracle, maar dat men nu een Microsoft-tenzij-policy hanteert. En dat daar dan een Biztalk-bus bij zou horen. Maar ja, om nu alle koppelingen (interfaces) om te gaan schrijven... Dus daar moet je ook nog om denken: voordat je het weet zit je 'vast' aan de leverancier van je bus (omdat je zoveel geld hebt geinvesteerd in de koppelingen, waardoor je niet snel over stapt op een andere bus).

In het artikel staan veel nuttige tips voor bedrijven die worstelen met hun applicatie-landschap, en zoeken naar een goede manier om dat te koppelen, zonder over te willen stappen naar 1 leverancier van bv een ERP-pakket (waar je dan vervolgens aan vast zit).



De Triple A-architectuur waar in het artikel naar wordt verwezen is hier te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten