maandag, september 27, 2010

Online opgelicht: wat te doen?


Je ziet een leuke aanbieding van een particulier, mailt met elkaar, maakt geld over .... en dan niets meer. Geen produkt voor je geld. Geen reakties op je email. Geld kwijt? Opgelicht?

Een kennis/vriend van ons zit bij de digitale recherche, dus maar even gevraagd wat we kunnen doen. Omdat me dit wellicht nog een keer gaat gebeuren, en/of omdat het wellicht iemand anders kan helpen, blog ik zijn aanpak:

· Achterhaal/bekijk de headergegevens (hoe?) van de ontvangen e-mail van die persoon (daarin zit vaak handige extra informatie over waar die persoon vandaan heeft gemaild).
· Google / Bing de tot nog toe bekende gegevens van de verdachte. Vind je wat?
· Is er wat bekend op opgelicht.nl?
· Wanneer de 'oplichter' totaal niet bekend is/nergens te vinden is (nog niet eerder aangifte gedaan door iemand anders), kan je vooralsnog niet spreken over oplichting en zit je dus in de civiele fase. Maw, x euro leergeld betaald en nooit meer doen. Je kunt dan wel aangifte doen bij de politie, zodat bij een volgende oplichtingspoging van die persoon, er wellicht alsnog tegen die persoon opgetreden kan worden.
· Is hij wel bekend op bv opgelicht.nl, dan zeker aangifte doen bij de politie. Hoe meer, hoe beter en hoe meer slachtoffers we kunnen voorkomen.
· De persoon (e-mailadres) blijven bestoken met reacties; wellicht wordt er toch nog gereageerd.
· Is bij “de oplichter” al bekend dat je hem zoekt en dat er mogelijke stappen worden/zijn ondernomen? Is dit niet het geval, heb je enigszins nog mogelijkheden om reacties te ontlokken (soms krijg je reacties als je juist NIET laat weten dat je stappen zet, soms krijg je dan juist geen reaktie meer).

Het komt er dus op neer dat je je best doet om, met de gegevens die je hebt, te kijken of er iets over die persoon te vinden is, b.v. andere mensen die beweren opgelicht te zijn. Vind je die: aangifte doen, waarbij je de politie ook wijst op die andere slachtoffers. Vind je niets? Dan ook aangifte doen, maar de kans dat er door jouw ene melding aktie wordt ondernomen, is dan niet zo groot. Maar wellicht volgen later meldingen van anderen, en volgt er toch nog wat uit.

M'n broer weer me nog op deze site met info over 'How do i get my money back after being cheated online'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten