vrijdag, april 16, 2010

Letters met diacrieten op een Mac OSX


Update juli 2011: vanaf OSX Lion, hoef je voor diacrieten alleen nog maar een letter, b.v. de e, enige seconden ingedrukt te houden, waarna je alle mogelijke varianten van die letter krijgt, en er 1 kunt kiezen door te klikken of het cijfer dat er onder staat in te tikken.

Origineel artikel: Geen idee of het op elke PC met Windows zo werkt, maar ik ben gewend om, als ik een e met diacriet (of ander special leesteken) wil hebben zoals in café, dat je dan de toets met die diakriet tikt, dan de e, en voila, daar heb je je é. Op een Apple met OSX werkt dat helaas niet. Hoe dan wel?

Op het moment dat je een letter met diacriet nodig hebt, druk je de Optie/Option-key in. Ah, ja, dat is die intuïtieve toets, de 2de rechts van je spatiebalk waar 'alt' op staat.

Houd die ingedrukt en druk op de e: de cursor wijzigt. Laat nu die toetsen los, en druk de letter waarop je het diacritische teken wil hebben, b.v. de e. En viola: een é.

Wil je een è, dan druk je dus die Option samen met de toets waarop zowel ~ als ` staat. Je laat ze los en dan druk je op e: voila, de è. Onder de i vind je samen met die Option-key ^, waarmee je bv ê kunt maken.

Wil je op een andere manier of een bijzonder teken, dan kun je via rechts na de spatiebalk de CMD en ALT (ja, Apple noemt het de Option) toets in samen met T. Er opent zich dan een window waarin je een zee aan speciale tekens vindt. Zoveel dat het niet erg praktisch werkt voor die ene letter met een diakriet. Ja, het zal wel fijn werken, als je het heel regelmatig gebruikt.

Afijn, weer een niet zo intuitief geregelde optie op een Mac ;-). Of: verbetermogelijkheid voor de volgende versie van OSX ;-). Tenzij nu iemand komt met een echt handige manier die ik niet wist te vinden.

3 opmerkingen:

 1. Anoniem8:59 p.m.

  bij mij is alt-u de manier om een umlaut dubbele puntjes boven een letter te krijgen, enz.
  http://www.appletips.nl/10-6-geaccentueerde-tekens-typen-zonder-de-option-toets/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank @jjbs. Ik meen dat dat principe ook in mijn tekst staat? Dat je de Option key (waar Alt op staat, logisch ;-)) moet drukken, dan een letter (ik geef al vb de e waarmee je dan zo'n scheef streepje krijgt, jij geeft als bv de u, maar het principe is hetzelfde), en daarna moet je de letter tikken waarop je het leesteken wil hebben.

  Bedankt voor de link naar dat lijstje! Maar jammer dat dit niet zo eenvoudig kan als op een Windows-machine.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. bij mij is alt-u de manier om een umlaut dubbele puntjes boven een letter te krijgen, enz.
  http://www.appletips.nl/10-6-geaccentueerde-tekens-typen-zonder-de-option-toets/

  BeantwoordenVerwijderen