zaterdag, maart 13, 2010

Live vliegtuigen (en meer) volgen


This blog contains links to webpages where you can (more or less) live track and monitor where cars, boats, planes, busses, metro's, trams, satellites and more are located (displayed on a map).

OV wereldwijd

In TRAVIC, de TRansit VIsualisation Client, is openbaar vervoer wereldwijd realtime te volgen, zoals hier in Amsterdam. De about stelt: "The movements are mostly based on static schedule data. Whenever real-time data is available it is also included in the visualization".

Vliegtuigen

Sommige mensen vragen zich af of het gevaarlijk is ivm terrorisme, maar ik vind het in ieder geval (ook) mooi dat het kan: zie welke vliegtuigen waar boven NL hangen, van waar naar waar ze vliegen (keurig kaartje), gegevens over het vliegtuig, over de maatschappij... Het kan oa op

Politie, brandweer, ziekenauto's en reddingsbrigades

Benieuwd waar politie, brandweer, ziekenauto's en reddingsbrigades mee bezig zijn? O.a. op Alarmeringen.nl kun je het volgen.

Treinen

Treinen kun je niet real-time zien rijden, maar op 'mailspool' kun je 'bij benadering' (ik kon nergens vinden op welke data het gebaseerd is, vermoedelijk de reis- en vertragingstijden van de NS-site) de treinen zien rijden, en op dit kaartje van Traphic kun je een station aanklikken en zie je de vertrekkende treinen en eventuele vertraging en wijzigingen. Duitse treinen (inclusief de ICE's) zijn te volgen op deze site van Deutsche Bahn (DB). Ook Engelse en Oostenrijkse treinen zijn zo te volgen. De Belgische treinen kunnen sinds medio 2018 live worden gevolgd via Trainmap.

Bussen, metro's en trams

Waar de bussen, metro's en trams rijden in Nederland zie je op OVradar of OVzoeker. Bussen dichtbij je locatie vind je snel op OVaub. De subway/metro in Londen is hier te volgen. En voor Warschau zie je het hier.

(Te hard rijdende) auto's

Auto's die te hard rijden kun je niet real-time zien rijden, maar op 'BestWelSnel' kun je wel per dag 'bijna live' zien waar er te hard wordt gereden en hoe hard dat dan is. En uiteraard kun je drukte/files zien (maar je ziet dan geen informatie over individuele voertuigen) op sites van bv TomTom, de ANWB, etc.

Boten/schepen

Ben je geinteresseerd in varend verkeer: boten/schepen, waar ze zich bevinden, waar ze heen gaan, hun vracht etc vind je op MarineTraffic. Qua scheepsverkeer heb je ook nog Vesselfinder en SailWX.
En voor de Amsterdamse grachten kun je dan niet precies zien welke boot waar vaart, maar met deze app wel hoe druk het overal is. Ook Shipmap is fraai.

Taxi's

Kan (deels) ook: Taxi's volgen? En in Google Maps worden taxi's van Uber, Lyft etc live getoond.

Satellieten, ISS

Vind je het leuk te weten waar welke satellieten om de aarde hangen, of waar het ISS (International Space Station) zich bevindt), dan kan dat hier.

Bliksem

Of real time zien waar het bliksemt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten