woensdag, september 02, 2009

Hond kreupel - niets aan te doen

(Dutch) Onze hond leek al een tijdje niet soepel te lopen: als hij een tijd gelegen heeft en op staat, moet hij 'even op gang komen', en strompelt hij kort. Aan de andere kant is hij levendig genoeg, rent hij lekker etc.

Toch maar naar de dierenarts gegaan en foto's laten maken: Jethro heeft een 4cm verschil in zijn ene heup/been tov de andere (artrose / botbeschading , misschien verergerd door een snelle groei). De arts, die de uitslag als "echt slecht nieuws" en "dramatisch slecht", betitelde, denkt dat eea is beschadigd door een 'enorme klap/val', en vroeg mijn vrouw of we idee hadden hoe dat kwam. Ze kon zich alleen een situatie herinneren waarbij op onze vakantie in Duitsland Jethro stoeide met een Husky, en daarbij hard op zijn zij viel: Corine "toen hoorde je zijn bot op de straat klappen". Maar aan 1 kant is op de foto een heup te zien die bijna maar de helft is van de andere kant (en waarvan delen ook nauwelijks ontwikkeld lijken te zijn). De arts: "het lijkt me dat vooral spieren die poot in verband houden". Ik heb moeite te geloven dat dat van een val is van ca 6 weken geleden: dat lijkt meer met groei te maken te hebben. Zou het aangeboren zijn?

Hoe dan ook: niets aan te doen :-(. De dokter wil dat we nu een week pijnstillers geven, om te zien of hij zich dan beter lijkt te voelen. Ik ben geen pillenman, en heb niet het idee dat Jethro pijn heeft, maar we gaan het proberen. En uiteindelijk gaat het om het welzijn van de hond: zolang die prima met eea lijkt te leven, genieten we er allemaal maar van. De vraag knaagt nu wel: hoe lang zou dat zijn? En krijgen we dus te maken met het dilemma wanneer je dit maatje moet laten inslapen :-(. Maar zover is het nog niet.

Update: de fokster gebeld en verteld wat ons is verteld door de dierenarts. Volgens haar is het bottenstelsel voor de 12 a 14 maanden grotendeels nog kraakbeen, en is de kans groot dat rontgenfoto's daarom niet goed tonen wat er echt aan de hand is. Volgens haar kun je pas na 12 a 14 maanden iets zeggen over de hond, omdat hij dan pas uitgegroeid is. Mmmm: wie geloof je, een dierenarts (gelukkig dezelfde die de fokster ook kent/gebruikt), of de fokster die we nog steeds als kundig en eerlijk inschatten... Als Jethro 12 a 14 maanden is, weten we misschien meer.


Update sept 2009: helaas is Jethro afgemaakt :-(. Het hele verhaal lees je in deze blogpost.

2 opmerkingen:

  1. Melanie8:30 p.m.

    wat een schatje hoeveel kost tie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Melanie. 't was een superhond: een erg mooi beest. En vaak lief. Maar er was toch iets mis mee; er is door deskundigen nog naar gekeken, maar die besloten dat hij afgemaakt moest worden :-(. Jethro is dus helaas dood.

    BeantwoordenVerwijderen