dinsdag, juli 14, 2009

Vouwfiets: welke?


Ik reis al een tijd met de trein, en tot nu toe woon/werk ik vlakbij het station. Maar af en toe zit je daar wat verder vanaf en kost lopen gewoon te veel tijd. Dus overweeg ik een vouwfiets.

Iemand goede tips? Waar ik mi op moet letten is: moet makkelijk & snel in- & uitvouwbaar zijn, niet te zwaar, beetje stabiel/veilig & lekker fietsen. En natuurlijk moet hij een beetje stevig zijn. En liefst goed mee te nemen in de trein (weleens gezien hoe mensen soms staan te wurmen of die fietsen aan een ketting bij de treindeuren/op het balkon zetten enzo: wat een getob).

Wat heb ik al gezien:

- een recente (2009) test van vouwfietsen;
- eind 2007 deed Tros Radar een test;
- uit eerdere tests komen de Brompton en Dahon er vaak goed uit, maar ja, 600 a 1000+ euro... Ook de fietsersbond heeft testinfo;
- een kennis wees me op deze 'Hollandia Alurex de Luxe' bij Office Center. Een aktie voor 155 euro (ex BTW). Leuk, maar via Google geen test van te vinden. Vage Chinese import met een vertrouwenswekkende naam er op? Misschien een goed ding, maar ik zou dat wel getest willen zien;
- ik heb op Marktplaats gekeken, maar vermoedelijk is er meer vraag dan aanbod? Weinig te vinden...
- iemand waarmee ik soms werk heeft een step gekocht... Goedkoop, goed opvouwbaar en voor kleine afstanden sneller dan lopen
- de Hema heeft (oeps, nu ik dit bericht tik, is hij al niet meer leverbaar/vindbaar op de site) een vouwfiets in de aanbieding;

Een kennis is fietsenmaker: ze verkopen vooral normale fietsen, hebben ooit Bromptons gehad, maar die verkochten te weinig ivm de prijs. Nu had ze een Dahon D7 staan: die verkopen ze als enige omdat ze vinden dat die goede kwaliteit voor een goede prijs biedt (dit is een ondernemer die gaat voor kwaliteit en geen goedkope 'zooi' gaat verkopen omdat dat zo lekker loopt ivm lage prijs).

Iemand nog tips :-)?

Update 18 januari 2010: Kassa deed weer een test van vouwfietsen. De Brompton komt er weer als duurste, maar overall het best uit, met Dahon op de 2de plaats. De aflevering staat hier onder, en het item start op 6 minuut 30 van de aflevering.

Get Microsoft Silverlight

8 opmerkingen:

 1. "Hij probeerde vijf vouwfietsen uit in de prijsklasse rond de 500 euro. Vuistregel: hoe beter hij vouwt, hoe minder goed hij fietst."
  LINK: http://extra.volkskrant.nl/select/aanschaf/aanschaf.php?id=83

  En nog wat tips:
  LINK: http://www.leerwiki.nl/Hoe_koop_ik_de_beste_vouwfiets_%3F

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou voor de mooiste gaan: de X-bike

  Wel wat kleine wielen, maar daar wordt al aan gewerkt...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank kriskras. Ik lees dat de xbike commercieel is gevolgd door de abike. Die wordt ook behandeld in enkele tests.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Got a reply from Jan Cees Rutgers on Plaxo (where this blog is feeded :-)): " "Raoel,
  Ik ga al 5 jaar lang dagelijks met de trein in combinatie met een vouwfiets. Ik heb - via ons fietsplan - inmiddels mijn 2e brompton. Snel in- en uit te vouwen. Fietst uitstekend! Als ik op onze locatie Dedemsvaart ben geweest, heb ik 40 km in de benen. Fietscomfort is vergelijkbaar met een stadsfiets. Past tussen de banken van een intercity.
  Gewicht is wel wat aan de hoge kant."

  To view comments follow this link:
  http://www.plaxo.com/events/show/200619171 "

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Anoniem9:43 p.m.

  Ik heb veel Dahons gehad. Op zich prima, maar de nadruk ligt op fietsen, niet op de vouwbaarheid, vouwgemak en compactheid. Brompton lijkt me het beste voor jouw doel. Maar wel weer duur (zoals de meeste goede oplossingen).
  Lucas

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zou voor de mooiste gaan: de X-bike

  Wel wat kleine wielen, maar daar wordt al aan gewerkt...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. "Hij probeerde vijf vouwfietsen uit in de prijsklasse rond de 500 euro. Vuistregel: hoe beter hij vouwt, hoe minder goed hij fietst."
  LINK: http://extra.volkskrant.nl/select/aanschaf/aanschaf.php?id=83

  En nog wat tips:
  LINK: http://www.leerwiki.nl/Hoe_koop_ik_de_beste_vouwfiets_%3F

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Pananski10:16 a.m.

  @ Michel: je opmerking klopt: hoe kleiner de fiets vouwt, hoe minder comfortabel. Ik moet behoorlijke afstanden rijden van en naar het station (18 km enkele reis). Na een aantal fietsen bij Tromm in Amsterdam te hebben uitgeprobeerd koos ik voor de Beixo Compact. Een erg solide en stevige vouwfiets en -ook handig- zonder ketting. Wel wat zwaarder en groter dan de rest. Alleen fiets je er voornamelijk op en dan heb je hier alleen maar profijt van.

  BeantwoordenVerwijderen