zondag, mei 05, 2024

Demonstraties: wat mag wel, wat mag niet

Op deze pagina verzamel ik links etc in relatie tot demonstreren. Ik ben benieuwd wat wel en niet mag, ook omdat daar regelmatig discussie over is. 

Een goed begin is bij het College van de Rechten van de Mens, die er een artikel over hebben

Nu.nl deed er 8 mei 2024 een item over.

Los van of je het er mee eens bent, is ook de kijk van een jurist interessant die zich al jaren specialiseert op het vlak van demonstraties, Willem Jebbink (gespecialiseerd in internationaal mensenrechtelijke procedures en uitingsvrijheid).

Ik zag de volgende interessante reactie: "En weer het frame 'illegale protesten'. Een demonstratie kan per definitie nooit illegaal zijn, een illegale demonstratie is als een vierkante cirkel. Een demonstratie kan verboden worden maar daarmee is die niet illegaal en wordt die nog steeds beschermd door het demonstratierecht. Als een demonstratie gewelddadig wordt, dan is het geen demonstratie meer maar is het oproer. Gebruik s.v.p. nooit meer de term ‘illegale demonstratie’ want die bestaan niet”.

Hoe Extinction Rebellion aan kijkt tegen demonstreren leggen ze kort uit in deze 1.5 minuut (samen met advocate  Bénédicte Ficq).

Amnesty International heeft een pagina met artikelen over demonstreren. Zij publiceerden in 2022 een rapport over hoe het demonstratierecht onder druk staat in Nederland.

Je kunt je natuurlijk afvragen of demonstreren via 'irritante acties' (zoals door het blokkeren van een (snel)weg) slim is, omdat je er 'sympathie mee verliest'. Dit Volkskrant-artikel gaat daar over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten