woensdag, december 13, 2017

Een 'slimmer' en veiliger huis

In deze post verzamel ik in de loop van de tijd wat info (voor mezelf, maar lees gerust mee ;-)) m.b.t. een 'slimmer' huis (smart home). Dan moet je denken aan verlichting die aan/uit gaat door beweging, omdat de zon onder gaat (waarbij de in- en uitschakeltijd automatisch wordt aangepast) of die aan gaan om camera's een beter beeld te geven etc.

STEMGESTUURDE SLIMME ASSISTENTEN
Amazon Echo en Google Home zijn de momenteel belangrijkste 'slimme stemgestuurde assistenten' waarmee je vervolgens o.a. je slimme apparaten kunt aansturen. Een leuk item over die 2 vind je hier. Wat Google kan aansturen vind je hier, wat Amazon Alexa kan aansturen vind je hier en hier. En ondertussen komen er ook apparaten, zoals speakers, van andere merken waarin dan Amazon's Alexa of de Google Assistant zitten. In the Sonos One zitten ze zelfs beiden.

En wat doe je dan met zulke assistenten? Stemgestuurd je lichten (of andere apparaten) aan en uit zetten. Muziek afspelen (uiteraard stemgestuurd bepalen welke muziek ;-)). Als je merkt dat je iets niet in huis hebt je assistent vragen het aan je boodschappenlijst toe te voegen zodat je eind van de week je boodschappenlijst op orde hebt. Of je staat te koken en wil een wekker die na 10 minuten afgaat: je vraagt er gewoon om. Natuurlijk kun je Google van alles vragen. Niet alleen trivia, maar ook de tijd, de weersverwachting of het laatste nieuws. Vragen of je assistent je op een bepaalde datum/tijd aan iets wil herinneren. Of je vertelt waar je je sleutels (of wat dan ook) neerlegt en dat te onthouden: als je dan later vraagt "waar liggen mijn sleutels", krijg je te horen waar.

SLIMME LAMPEN
Een mooi en populair begin is een setje 'slimme' lampen. Een mooi overzichtsartikel over slimme lampen zoals de Tradfri en Hue vind je op iCulture. Nu zijn er veel soorten 'slimme' lampen en die werken met diverse technieken: wifi, bluetooth low energy, zigbee etc. Dit artikel beschrijft dat kort met voor- en nadelen. En volgens dit artikel (en dit NL-artikel) zijn Wifi-lampen leuk, maar gebruiken ze wel meer energie en heb je meer kans op storingen. En het is niet zo dat als je spullen koopt met allemaal dezelfde technologie, dat het dan samenwerkt. Zie b.v. deze Z-wave compatibility chart.

LAMP-SCHAKELAARS
De diverse aanbieders bieden eigen schakelaars. Hier een aardig vergelijkend artikel. Met apps kun je soms nog meer uit die schakelaars halen, b.v. met deze: dan kun je door b.v. kort op een knop te drukken 1 groep aan/uit zetten, en door langer te drukken een andere groep.

INSPIRATIE
Ik vond dit filmpje van de oprichter van Tweakers aardig als inspiratie:

.

Leuk? Misschien wil je dan ook naar zijn blog kijken.

CENTRALE REGISSEUR
Veel leveranciers willen natuurlijk het hart van je systeem vormen. Voordat je het weet ben je dan overgeleverd aan die leverancier. Er zijn gelukkig oplossing die je minder afhankelijk maken. Een aantal populaire systemen die het hart van je slimme huis kunnen vormen zijn en kunnen draaien op een Raspberry Pi :
 • Home Assistant: dit systeem draait lokaal in je huis, dus kan zonder cloud werken, en is daarmee privacy-vriendelijk. En belangrijke ontwikkelaars zijn nog Nederlands ook.
 • Another nice one to check out is Mozilla WebThings Gateway. You can find install instructions here, or when you want to add it to an existing configuration manual steps here (in this case, you might want to add booting WebThings to your Pi boot sequence by adding "npm start &" via "sudo nano /etc/rc.local".
 • Domoticz 
 • OpenHAB 
Mensen die liever wat kopen dan zelf wat in elkaar zetten hebben aan de Athom Homey een aardig systeem, vooral omdat daar zenders in zitten voor alle nu gangbare systemen en de kans dus groot is dat je spul van veel leveranciers ermee kunt aansturen en waar mogelijk met elkaar kan laten samenwerken.

WAAR JE AAN MOET DENKEN
Waar je aan moet denken hangt natuurlijk af van veel dingen ;-), maar denk in ieder geval aan:
 • als je wat nieuws koopt: hoe werkt het samen met wat je al hebt? Er is veel leuks te koop, maar niet alles is makkelijk aan andere zaken te koppelen. Zeker als je net start is dat een aandachtspunt: voordat je het weet koop je iets wat je later niet makkelijk kunt combineren als je je set wil uitbreiden
 • hoe veilig is het? Dat is lastig te bepalen, maar goedkoper spul van onbekende of kleine spelers zullen eerder kwetsbaar zijn of niet goed ondersteund worden dan wat duurder spul van grote spelers. Een voorbeeld: het populaire (want o.a. goedkope) Klik-Aan-Klik-Uit (KAKU)-systeem is gebaseerd op 433Mhz radio technologie; leuk, maar niet goed te beveiligen, en als buren kun je eenvoudig elkaars systemen bedienen. Wil je dat?
 • leuk die dingen die je met een app kunt bedienen, maar als de leverancier op enig moment stopt met ondersteuning, heb je dan nog een manier om de spullen te bedienen?
 • is het ook te bedienen voor gasten? Stel dat je vrienden, ouders etc in huis krijgt, misschien terwijl je zelf op vakantie bent: kunnen die dan ook met je slimme huis overweg?
WAT IK AL WERKEND HEB
(ik vertel natuurlijk niet alles om inbrekers etc niet wijzer te maken dan nodig ;-))
 • Hue lampen (met een Hue Hub), enkele kleuren, enkele ambiance (warm) wit. Die zijn dus ook dimbaar, met een dimmer, maar ook stemgestuurd, met de Hue app of via Home Assistant (zie verderop). Ik heb ook gezorgd dat lampen in de woonkamer automatisch aan gaan zodra het donker wordt (de Hue bewegingssensoren, zie hierna, meten ook lichtsterkte). Ik hoef dus niet het hele jaar tijdklokken bij te stellen ofzo met zomer/wintertijd, vroeger/later donker worden etc.
 • Hue bewegings-sensors (rapporteren ook temperatuur en lichtniveau)
  • Als er 's avonds op de overloop op de 1ste verdieping beweging is, gaat daar de lamp aan. Als er 's nachts beweging is ook, maar dan gedimd
  • Er zijn bewegingssensoren actief als onderdeel van de alarminstallatie
  • Op 2 kamers op zolder gebruik ik de motion-sensors om 's nachts te meten of het toch licht is: als iemand de lampen heeft laten branden, krijg ik een melding en kan ik ze zodra ik die melding zie, uit doen (de lampen zelf zijn niet 'slim' ;-)) ... ik kom bijna nooit op zolder, dus dat kan dagen of weken stroom schelen
 • Een Amazon Echo Dot (waarmee ik o.a. diverse zaken stembediend kan schakelen). Wat ik o.a. fijn vind is dat met de blauwe ring goed op afstand te zien is dat de Echo naar je luistert
 • Een Google Home Mini (waarmee ik o.a. diverse zaken stembediend kan schakelen). De Google Home verstaat en spreekt ook Nederlands
 • Een Raspberry Pi met Home Assistant (draaiend op Python met aiohttp) waarin ik dit alles kan bedienen. En die remote toegankelijk is (remote toegang is met 1 knop bij port forwarding aan/uit te zetten in de router)
 • Ik schakel automatisch internetradio aan op de Google Home Mini (ook als er niemand in huis is) zodat ons vogeltje wat 'gezelschap'/'leven' heeft in huis. En uiteraard gaat dit 's avonds automatisch uit
 • Een Logitech Harmony Elite met HUB, zodat (ook voor anderen in huis) TV, decoder etc makkelijker (zowel met de Harmony Remote als stembediend) te bedienen zijn. En met de Harmony Hub kan ik ook mijn Hue lampen bedienen
 • Osram Lightify Plug's: dat zijn zeg maar op afstand (via Zigbee, o.a. met Hue samenwerkende) te bedienen stekkerdozen. Daar kun je dus allerlei 'domme' apparaten mee aan/uit schakelen (b.v. een zoutlamp en een burolampje, of je koffie-apparaat)
 • Ik heb een Mijia Aqara Water Sensor (o.a. te koop bij GearBest) die ik op plekken leg waar water kan lekken: zodra dat gebeurt, krijg ik een melding. Om die sensor (en andere Xiaomi Mi-sensoren die ik heb) te kunnen gebruiken heb ik een Xiaomi Mi Smart Home Gateway 2: leuke van die gateway, die we nodig hebben voor het koppelen van diverse (voordelig geprijsde) sensoren, is dat hij ook een lichtfunctie heeft (b.v. als nachtlampje), en een speaker (voor internetradio, maar ook als 'deurbel', alarm etc)
 • Wij horen het soms niet als mensen bij de deur aanbellen. Wat ik heb gedaan is een 'Xiaomi Mi Smart Home Door / Window Sensor' contact-sensor op de bel bevestigd; zodra er nu gebeld wordt, wordt ook de contactsensor geactiveerd en maakt de Xiaomi Gateway een (instelbaar) geluid. Nu kunnen we de bel ook horen als we in de tuin bezig zijn b.v. Ik zou b.v. ook de lichten kunnen laten knipperen, of iets anders waardoor we weten dat er iemand aan staat te bellen. Als dit uiteindelijk niet goed genoeg werkt wil ik de deurbel op de Raspberry Pi koppelen op basis van deze instructie of deze (zie ook dit)
 • Ik bekijk mijn stroom- en gasverbruik en zonnepanelen-opbrengst met dsmr-reader  (draaiend op NGINX) op de Raspberry, die via de P1 poort mijn landis gyr e350 uitleest . Ik heb vanuit dsmr-reader een link gemaakt naar mindergas.nl en naar pvoutput.org . (als je nog een ander apparaat op je P1-poort wil koppelen, b.v. de Ipsum energie meter, dan kun je b.v. een P1-splitter van bv Iungo gebruiken). Handigheidjes:
  • Ik kreeg op enig moment geen data meer te zien in DSMR. Om te zien of de data nog wel over de P1-kabel de RPi binnen komt, kun je dan op je command prompt checken met " cu -l /dev/ttyUSB0 -s 115200 --parity=none -E q" (bron)
  • Na elke update van DSMR-reader, krijg ik DSMR niet als iFrame te zien in HA. Om dat op te lossen (bron) moet je dan de file 'dsmr-webinterface' in /etc/nginx/sites-enabled/ aanpassen:
   • zet een # voor 'proxy_set_header X-Forwarded-For $proxy_add_x_forwarded_for;'
   • voeg een regel 'proxy_hide_header X-Frame-Options;' toe
   • reboot je pi 
  • At one moment i had trouble keeping DSRM NGINX DJANGO up. Using "tail -f /var/log/supervisor/supervisord.log" i noticed a "WARN received SIGTERM indicating exit request". After "sudo service supervisor restart" it would stay up. Haven't found what's causing it: had it after very reboot.
 • Via de SolarEdge-api heb ik wat info van de SolarEdge zonnepanelen
 • We hebben ook een Xiaomi Mi Smart Home Occupancy Sensor motion sensor (ingezet als onderdeel van het alarm ;-))
 • Ik heb een Linksys DCS-932L camera en een 'Aqara Smart Camera Gateway Edition' (die laatste is met deze instructie op te nemen in HA ... en als je de Docker-versie van HA gebruikt, check dan dit). Daarnaast enkele vaste en beweegbare Wyze camera's (kosten $19.99 resp $29.99, en bieden veel waar voor je geld, maar zijn als ik dit tik nog alleen in de VS te koop; kennissen hebben de mijne meegenomen toen ze in de VS waren).
 • I started using the embedded MQTT broker (HBMQTT), but i couldn't get it working. I switched to Mosquitto, which i installed by taking these steps:
  • sudo apt install mosquitto
  • sudo apt-get install mosquitto-clients (learned i need to do this after getting "-bash: mosquitto_sub: command not found" while testing the mqtt workings
  • tested it all with the test script on the bottom of this page 
  • configured dsmr in .../admin/dsmr_mqtt/mqttbrokersettings/ to pass telegram to HA
 • I installed ESPhome on some GoSund energy measuring plugs. To do so i had to install pip and ESPhome on my RPi3b like so. I used a RPi3b to run Tuya and used this manual apart from the previous link. But
  • instead of "esphomeyaml / dashboard" i had to use "esphome  / dashboard".
  • i ended up with 4 GoSunds running with hostname 'temp_flash', and my router did not allow for local DNS mapping to another name... so i redid everything, and instead of using 'temp_flash' in ESPhome for the config-name, i used 'gs_energyplug_', where nr was 001, 002, 003, 004... This made for a little extra work, but me ending up with GoSunds having a distinctive host name
  • when i ran "dmesg | grep wlan" and "dmesg | grep eth" i did not get any numbers; on my RPi i never got something different than wlan0 and eth0. I Google-d a lot, in the end i just tried with wlan0 and eth0 and that worked for me
  • i had to use "sudo killall wpa_supplicant" on the RPi before the "vtrust-flash" access-point would show up
  • i also was a bit confused of how i could make the GoSund find the firmware-file. It turned out you have to remember where on the host (in my case the Pi) you created the new firmware. I used linux commands cp to copy the file from within the ESPhomeyaml folder (in my case used cd to get into my /home/pi/tuya-convert/files folder and use "cp /home/pi/config/temp_flash/.pioenvs/temp_flash/firmware.bin" to copy over the files, and used "mv firmware.bin thirdparty.bin" to rename the file, so i could use the "curl http://10.42.42.42/flashURL?url=http://10.42.42.1/files/thirdparty.bin" command)
 • Op de Raspberry draaide op enig moment ook adblocker Pi-Hole (draaiend op Lighttpd)  
WAT IK EVT NOG WIL AUTOMATISEREN
Waar ik nog aan denk:
 • de pomp van de vijver (een Superfish Pond Eco Plus RC 5000) ook kunnen sturen vanuit Home Assistant. De Superfish werkt met een 433Mhz afstandsbediening. Mss op basis van deze beschrijving, met een RTL-SDR, met Universal Radio Hacker (URH), evt met deze info over hoe je een weerstation hacked, of mss kan ik RFlink gebruiken.
 • meer info van mijn zonnepanelen die zijn gekoppeld via een SolarEdge SE8k zichtbaar maken in HA. Aan de hand van deze aanpak. Installatie-handleiding SolarEdge hier
 • de tuinslang aan/uit kunnen zetten vanuit Home Assistant, b.v. op basis dit project (Solenoid Valve met Sonoff. Sonoffs zijn te gebruiken als via wifi-bedienbare aan/uit-schakelaar en te flashen met een 'USB to TTL Converter' en ESPhome, zie b.v. hier hoe ... ik heb 3 Sonoffs geflashed)
 • WTW-filter-schoonmaak-meldingen: ik heb op zolder een WTW (een Stork Air Zehnder WHR 930) die soms op een display toont dat de filters schoongemaakt moeten worden. Leuk, maar ik kom bijna niet op zolder. Handig als ik dat seintje ook op een andere manier krijg. Wat HA-info onderin op deze pagina, wat Domoticz-info hier. Mogelijk moet ik zo'n kabel hebben (ik moet mijn WHR eerst open maken om te zien wat voor soort connector er vrij is, pin-lay-out op blz 3) en mogelijk kan ik dan een Pi Zero of ESP8266 gebruiken om de data beschikbaar te stellen voor bv mijn Pi3. Al dan niet door iets te doen met MQTT
 • de data van de watermeter, een Sensus620, tonen. B.v. op basis van deze beschrijving.
 • opbrengst van onze oudste set zonnepanelen: de app van de leverancier, Omnik, vind ik niet goed genoeg. Misschien kan ik die data van mijn Omniksol-1k-TL-M uitlezen zodat ik het op een manier zichtbaar kan maken die mij wel aanspreekt. Ik vond dit script, maar mijn Omnik wifi heeft serial s/n: 1606950260 en die serie werkt kennelijk niet met dat script. Voor Home Assistant heeft hier iemand een oplossing die de Omnik-portal uitleest. Of mss moet ik iets gebruiken als deze oplossing . Of de slimme meter data splitsen via Ser2Net en die data gebruiken 
 • misschien kan ik dan ook wat met mijn thermostaat (een 'Cenvax VS5550 Basic': gebruikers handleiding/uitgebreid) en/of mijn ketel (een Intergas Kombi Kompakt HR 36/30, die als ik de handleiding goed begrijp OpenTherm ondersteunt). B.v. met de info hier, met de IntergasBoilerReader of Intergas-Central-Heating-Monitor-Homie .
 • een slimme (-re dan onze huidige Ei146) rookmelder ook b.v. je lichten aan laten zetten bij alarm
BESTE BEVEILIGINGSCAMERA
Een test van eind 2017 van camera's voor beveiliging vind je b.v. bij PCmag. Maar lees ook even dit.

MENSEN HERKENNEN OP CAMERA-BEELDEN
Als je weleens beelden van beveiligingscamera's hebt gezien, weet je dat die nogal verschillen in kwaliteit. Welke camera levert nu welk beeld? Welke resolutie heb je nodig om een persoon echt te herkennen, mocht dat ooit nodig zijn. Op deze site hebben ze een hele verzameling van foto's met verschillende camera's op verschillende afstanden, zodat je een aardig idee krijgt van wat je met een camera met een bepaalde resolutie (megapixel) nog aan details ziet.

TIPS
HOME AUTOMATION
Een aardig overzicht van populaire onderdelen voor een slimmer huis vind je bij AndroidPolice.

LEVERANCIERS
Volgens mij is het best nog zoeken naar leveranciers van onderdelen die zwave of zigbee gebruiken. 
 • Femme Taken had in zijn blog de nodige links naar EIBmarkt
 • e-Domotica heeft een aardige collectie.
ACHTERGROND/DE DIEPTE IN
Wil je meer weten van de techniek voor smart homes, dan is dit artikel nuttig. Uit 2015, maar de techniek die dit allemaal mogelijk maakt is niet heel erg veranderd.

WHAT I LEARNED WHILE DOING
 • If you try to connect a Logitech Harmony with Alexa and you see "We’re as excited as you are to bring intuitive voice control to your family entertainment center; however we only support", you need to check the following (source: spraak-makend):
  • Check your Amazon account > “Manage Your Content and Devices” > the "Settings" tab and make sure the country is set to US.
  • The Logitech App needs to think it is on a device in a supported region. Change your phone settings for language (set to English) and region (set to US)
  • Check in the Logitech App "account settings" whether country is set to “UNITED STATES”.
 • You can connect all kinds of Zigbee based stuff without the gateways by using zigbee2mqtt 
 • Sometimes you want to know the Kelvin values of the standard Hue white ambiance scenes. I found some info on Reddit:
  • Relax = 2237K
  • Read = 2890K
  • Concentrate = 4291K
  • Energize = 6410K
 • Hoe je je Google Home met de Harmony verbindt lees je hier
 • Ik heb zelf een paar Osram Lightify Plug's. Bij Beaumotica vond ik handige info om die plug opnieuw in te stellen, zeg maar een manual/handleiding (hier de PDF voor het geval de Beaumotica-info ooit verdwijnt).
  • Als de Osram Smart+ plug niet (meer) goed gevonden wordt door je Hue bridge, haal de stroom dan eens van de Hue bridge, start hem opnieuw op en kijk of de plug dan wel gevonden wordt. Soms helpt de volgende procedure:
   • In de Hue App het zoeken naar nieuwe lampen klaar zetten (maar nog niet starten)
   • De knop op de plug net zo lang inhouden totdat hij klikt (na 10 seconden), maar de knop dan vasthouden
   • In de Hue app het zoeken naar nieuwe lampen starten
   • Wachten tot de Osram plug voor de 2de maal klikt > dan die knop los laten
 • When you switch off uPNP on your router, stuff starts having trouble finding other stuff (Amazon Echo couldn't find Hue in my case, for example).
 • Handy Linux commands:
  • When you wonder what your Pi (or whatever you run HA on) is doing: use the Linux 'top' command. Or similar command.
 • We hadden een Osram SMART+ Outdoor Plug waarmee ik een pomp in de tuin aan en uit schakelde op tijd (konden we de pomp niet vergeten aan of uit te zetten en hoefde hij niet de hele dag te draaien). Maar de Osram weigerde vaak dienst/schakelde vaak niet, dus bleef aan, of uit. Die heb ik daarom geretourneerd. 
HOME ASSISTANT TO-KNOWS
 • To update Hassbian:
  • Execute "sudo hassbian-config upgrade hassbian" 
 • To update HomeAssistant (on Hassbian)
  • Log in as the pi account
  • sudo systemctl stop home-assistant@homeassistant.service
  • sudo su -s /bin/bash homeassistant
  • source /srv/homeassistant/bin/activate
  • pip3 install --upgrade homeassistant (want to install an older version? > sudo pip3 install homeassistant==0.XX.X)
  • (as pi, so after exit-ing homeassistant): sudo systemctl start home-assistant@homeassistant.service
 • You want to do "sudo apt-get update", "sudo apt-get dist-upgrade" and "sudo apt-get clean" periodically
 • Restart Home Assistant: sudo systemctl restart home-assistant@homeassistant
 • To view HA Logs: sudo journalctl -f -u home-assistant@homeassistant
 • Check Raspian/Hassbian logs, some places to look for errors (source):
  • The command dmesg will return most of the activity of the current boot. dmesg returns every event after the boot and how long after the boot, in seconds.
  • "sudo nano /var/log/messages", "sudo nano /var/log/syslog" and "sudo nano /var/log/kern.log" will return pretty much every event you could ever need to know to figure out what happened. You can also watch the logs 'live' by replacing "sudo nano" with "tail -f"
 • Restart or reboot via ssh: "sudo systemctl restart home-assistant.service" or if that fails "sudo reboot"
 • At some point you want graphs. Check out this post (and this link in the comments of that page). Graphs can also be created using the Jupyter Notebook component
 • HA on Hassbian is installed in a Venv at /srv/homeassistant.
 • Where to find configuration.yaml on hassbian HA: "cd /home/homeassistant/.homeassistant" followed by "ls -a" to show contents of that folder
 • List of all Home Assistant mdi Icons: https://cdn.rawgit.com/james-fry/home-assistant-mdi/efd95d7a/home-assistant-mdi.html   
 • I had a problem with the Pi reporting "Locale" wasn't set. I solved it via some commands:
  • "sudo locale-gen "en_US.UTF-8"  "
  • "sudo dpkg-reconfigure locales "
  • "sudo echo "LC_ALL=\"en_US.UTF-8\"" >> /etc/default/locale"
  • "sudo nano /etc/default/locale"
WTW 930
Mosibi had a blog about the Zehnder 930, but he removed the blog from the internet. The WayBackMachine had a copy. It said:

"Control a StorkAir/Zehnder WHR 930 ventilation unit using mqtt
December 31, 2017, Domotica, mqtt, whr930, wtw, Mosibi
Our house is equipped with a WHR 930 ventilation system, in Dutch a ‘warmte terugwin systeem (wtw)’ and since we have the ‘basic’ version, we have to control it using switch in the bathroom. There is a RF module available for the WHR 930, but that’s a pretty expensive option and i could not figure out how open it was. Since i want to control it from Home Assistant, it must be open or should have some sort of API.

Searching the internet for possibilities i learned that the WHR 930 has a serial interface on it’s mainboard and that the protocol is fully reverse engineered! The picture below is one of the mainboard, the red arrow points at the serial interface (RJ45)

I modified a UTP cable to get the right pin layout for a Serial<>USB converter and attached it to a Raspberry Pi and wrote some python code (file) to interface with the WHR 930 via the serial connection. The code reads the various temperature values and fan status and publishes the results on a mqtt topic. The python code subscribes to a specific mqtt topic (house/2/attic/wtw/set_ventilation_level) for messages (0, 1, 2 or 3) to set the ventilation level. Level 0 stops the ventilation, i did not even know that the WHR 930 could do that 🙂

For now i am happy, but the serial protocol description shows that there is much more possible. Maybe i will look into that later, but do not hesitate to contact me (see my Github page for contact info) if you found out nice additions!

For integration with Home Assistant, see the README file (file) on my Github channel."

Image source: home depot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten