zaterdag, februari 01, 2014

De telefoon continu naar je luistert - Moto X

Sinds eind januari heb ik een nieuwe smartphone, de Motorola X. Een vriendin uit de VS nam hem voor me mee. Wat is er bijzonder aan deze 'Moto X'? Vooral dat er een speciale chip in zit die continu luistert. Wat kun je daar mee? Je telefoon bedienen zonder hem eerst aan te zetten/aan te raken. Dat werkt dan zo: Verzamelt Google (of een ander) dus continu alles wat je zegt? Nee: de speciale chip let alleen op op de woorden "OK Google Now". Zodra je die zegt, zet de chip je telefoon aan en schakelt Google Voice Search (dat op elke moderne Android-telefoon aanwezig is) in. Daarna neemt Google Voice Search het van de chip over, en kun je de dingen doen die je ook via Voice Search zou kunnen doen.

Wat zijn nog meer leuke features:
 • Active Display: binnenkomende berichten worden subtiel getoond op het scherm en zijn dan snel bereikbaar
 • Connect: binnenkomende SMSjes kun je bekijken en er op reageren via Chrome: er is een app waarmee je Moto X communiceert. Overigens is mijn ervaring tot nu toe dat het vaker niet dan wel werkt helaas
 • Assist: met de app Assist beheer je 3 profielen: een profiel voor wanneer je reist (auto, OV), een profiel voor tijdens een vergadering en een profiel voor tijdens het slapen. Per profiel kun je een aantal dingen instellen. Zie bv hier wat je in kunt stellen tijdens het reizen. Je telefoon probeert slim het juiste profiel te kiezen en ziet b.v. wanneer je aan het reizen bent door te kijken of je telefoon Bluetooth-contact heeft met je auto, of als je GPS aan hebt staan door je snelheid.
 • je krijgt er 2 jaar gratis 50GB opslagruimte op Google Drive bij
 • je kunt je camera snel starten door een polsbeweging
 • Migrate: het in gebruik nemen van je Moto X gaat soepel doordat een 'Migratie Assistent' is meegeleverd
 • ben je je telefoon weleens binnenshuis kwijt? "OK Google Now - find my phone" zorgt dat je telefoon biept totdat je hem oppakt
Natuurlijk is dat allemaal leuk, maar werkt de telefoon ook fijn? De telefoon werkt in ieder geval soepel, ook al zijn de 'technische specificaties' op papier niet indrukwekkend. Blijkbaar is het Motorola gelukt om er toch een snel werkende telefoon van te maken, en dat zal deels komen omdat er weinig aan het standaard Android is toegevoegd (geen zware extra 'schil').

Om de stembesturing goed te gebruiken moet je wel even oefenen en leren wat wel en niet kan/werkt. Wat jammer is, is dat je op zich via Google Voice Search wel in het Nederlands zoekopdrachten kunt geven als je Nederlands als taal in stelt, maar dat dan alleen nog maar zoekopdrachten worden uitgevoerd: dingen die je telefoon zou moeten doen, worden dan niet meer als commando herkend. Dus als je dat wil gebruiken moet je alles in het Engels doen.

Voor zover ik weet heeft Google Voice Search nog niet zoveel humor als Apple's Siri.

De dag nadat ik de Moto X had laten bestellen door onze kennis in de VS werd aangekondigd dat de Moto X ook in Nederland leverbaar wordt. Voor de mensen die zich afvragen welk model ik heb: ik heb de XT1053 van T-mobile: die werkt goed in NL (alhoewel ik vermoed dat 4G niet werkt, maar met mijn abonnement kan ik dat volgens mij niet testen). Als hoesje kocht ik deze Cruzer bij Amazone.de: dat deed ik omdat hij op Amazon.com een goede score krijgt. Liefst had ik een volledig transparant hoesje gehad om de Moto X beter uit te laten komen.

PS1 Er wordt een aparte chip die heel weinig stroom gebruikt die let op 'OK Google Now', omdat anders je accu heel snel leeg zou zijn.
PS2 Google Voice Search is wat anders dan Google Now.
PS3 Mijn Moto X kwam met Android 4.4 KitKat. Ik heb de telefoon geroot door deze instructies te volgen.

2 opmerkingen:

 1. Maartje4:47 p.m.

  Klinkt als een super tool om zo op afstand te besturen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 't is in ieder geval een leuke gadget ... en verder fijne telefoon, alleen had camera wat mij betreft wat beter gemogen (maar sommigen zijn heel blij met de camera/opnames :-))

   Verwijderen