zondag, april 14, 2013

Mezennest in de tuin

Gisteren dacht ik: ik zal de vogelhokjes eens nalopen en eventueel schoonmaken. In geen van de hokjes vond ik een nest, hoogstens wat poep van een verkennend bezoekje denk ik. Maar toen ik het laatste hokje open maakte zag ik tot mijn vreugde een nest.



Omdat het nest boven oogniveau was en ik geen activiteit rond het hokje had gezien, ging ik er van uit dat het leeg was. Ik voelde voorzichtig met mijn vingers en jawel: eitjes!


Maar ja: was dit dan een verlaten nest? De eitjes voelden niet warm. Maar het nest zag er erg fris en nieuw uit. Dus maar even geGOOGLEd en ik vond deze informatieve pagina over mezen. En de mogelijkheid werd geboden contact op te nemen, dus legde ik wat vragen voor:
  • hoe weet ik of dit een verlaten nest is? Als de eitjes niet lauw zijn maar buitenlucht-koud, betekent dat dat het een verlaten nest is? Of kun je dat niet voelen aan de eitjes en is het een kwestie van het hokje in de gaten houden om te zien of er regelmatig in- & uit- wordt gevlogen?

    Als antwoord kreeg ik: "De eieren voelen altijd koud aan, tijdens legperiode, omdat een mees pas gaat broeden als alle eieren gelegd zijn. Houd de nestkast in de gaten, als er tussen 18 en 20 uur een mees de nestkast ingaat, dan wordt deze nog gebruikt. Hoeveel eieren liggen er nu in de nestkast? Als er de komende week geen eieren bij komen en als er niet gebroed wordt, dan kan het nest een verlaten nest van dit jaar zijn. (Mezen kunnen tijdens eileg tijdelijk stoppen met leggen). Een verlaten nest van vorig jaar ziet er vaak 'vies uit', door vocht of ongedierte in een nestkast."

  • als het een verlaten nest is, moet ik dan de eitjes er uit halen, en het nestmateriaal (dat er keurig uit ziet, met wat mos etc), er in laten?

    Als antwoord kreeg ik: "Een echt verlaten nest (in mijn nestkast) zou ik zelf verwijderen."

  • Overigens vraag ik me ook telkens af of ik bv de hokjes eind van het jaar/begin van het jaar moet boenen (en zo ja, alleen met lauw water?): in principe denk ik: dat gebeurt in de natuur ook niet...

    Als antwoord kreeg ik: "Er moet niets, als een nestkast niet leeggemaakt wordt, dan a) is de kans kleiner dat er een nieuw nest in komt, b) mezen kunnen zelf oud materiaal verwijderen, c) of bouwen als er geen andere nestgelegenheid is over het oude nest heen"

  • En of ik er evt iets van takjes of iets anders in moet doen als 'start'/welkom

    Als antwoord kreeg ik: "Nee, geen nestmateriaal als start in een nestkast leggen. Ze beginnen vanzelf ook in een leeg hokje, als ze het wat vinden). Als een mees haast heeft dan is een nest in 2 dagen klaar. Omdat er toch meerdere nestkasten zijn, waar mezen uit kunnen kiezen, kun je natuurlijk met de 'verlaten' nestkast niets doen en gewoon afwachten."

  • Ik vroeg me ook nog af of het erg was dat ik het nest & de eitjes had aangeraakt, en of mijn geur de ouder(s) zou afschrikken.

    Als antwoord kreeg ik: "Volgens mijninformatie kunnen mezen niet ruiken. Eieren aanraken of een nest is dus niet erg."
Overigens zaten er op 14 april 7 eitjes in het nestje.

2 opmerkingen:

  1. Wij hadden een nestje met 10 eitjes, sinds een goeie week hoorden we ook veel gekwetter. Maar sinds gisteren hebben we ontdekt dat alle kleintjes gestorven zijn. Het manneke kwam nog met eten, maar kwam er ook terug mee naar buiten, het vrouwtje is waarschijnlijk door een kat gepakt (want we zagen ze al twee dagen niet meer) en alleen kan een meesje zo een nest niet aan (denk ik). Jammer :(

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Raoul Teeuwen12:43 p.m.

    :-( inderdaad ...

    BeantwoordenVerwijderen