zondag, december 09, 2012

Samsung Galaxy S3 rooten

Het mooie van Android is dat je er relatief veel dingen aan kunt wijzigen, naar je eigen smaak kunt inrichten. Voor bepaalde dingen is het dan nodig om het apparaat te 'rooten'. Dat betekent dat je het systeem verder open zet. Dat geeft extra mogelijkheden, maar uiteraard ook meer risico.

Alhoewel mijn Samsung Galaxy S3 (sgs3) prima werkte, 'kriebelde' er iets bij me. Ik wilde graag een andere ROM proberen. Alchemistar-blog had een mooie lijst met ROMs voor de sgs3.

Maar voordat je een andere ROM op je telefoon kunt zetten, moet je hem 1st rooten. Het is altijd even zoeken naar hoe dat voor je telefoon moet/het makkelijkst gaat. Ik vond de CF autoroot methode en gebruikte die succesvol. Met de app GalaxSim Unlock kon ik mijn Samsung sim-unlocken.

Zodra je toestel geroot is kun je al meer. Bijvoorbeeld de Titanium-backup software gebruiken om 'diepe' backups te maken van je systeem: altijd goed om dat te doen voordat je aan je toestel gaat sleutelen, en o.a. een manier om snel je apps terug te zetten nadat je een nieuwe ROM erop hebt gezet (want meestal moet je dan alles opnieuw inrichten ;-)).

Maar om een nieuwe ROM op je Android apparaat te zetten is er meer nodig. Een populaire manier is via ClockWorkMod (CWM) of ROM Manager. Hier (en hier) vond ik hoe ik CWM op mijn SGS3 kon zetten. Ik deed dat op mijn Apple, via de Parallels virtualisatie software (waar'op' ik dan Windows kan draaien op mijn Macbook met OSX).

Toen was even de vraag: hoe start ik nu mijn SGS3 op en kom ik in CWM? Dat blijkt: "Power on, immediately hold Volume Up, Home and Power buttons". Als je doorklikt naar 1 van de vele ROMs, lees je daar meestal wat je moet downloaden en moet doen om de ROM op te telefoon te zetten. Mocht er wat mis gaan, dan is deze site goed om achter de hand te hebben. En voordat je begint, lees ook deze wiki nog even: daar staat deels wat je al weet, deels een andere methode. Overigens las ik op een site dat het handig is een 'EFS backup' te maken. Hier lees je hoe je dat kunt doen. Beter teveel backups dan te weinig ;-).

Overigens probeerde ik een CyanogenMod 10 ROM op mijn SGS3 te zetten, en toen bleek de toetsenbord-app steeds te crashen. Geen paniek: gewoon een andere ROM downloaden en die via CWM er op zetten. Zo heb ik een versie van de Foxhound-rom (1.7) en de Omega-rom geprobeerd, en daarna ben ik overgestapt naar een Cyanogenmod rom 10.1. Ik vond het bij alle roms wel jammer bepaalde dingen te missen. Bv de radio die dan niet meer werkt (op te lossen via de Spirit-app, maar dat kost wel geld), de camera werkt niet goed meer (opgelost via ZoomFX) of met minder opties, NFC werkt niet etc. Ik heb vaak gedacht: zal ik maar weer gewoon een standaard Samsung ROM terugzetten....

Disclaimer: als je aan je telefoon gaat knutselen doe je dat op eigen risico! Ik probeer hier te vertellen welke sites ik handig vond toen ik dit zelf ging doen, maar kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor welke schade dan ook als je met deze info aan de slag gaat.

3 opmerkingen:

 1. Ati putea incerca si aceste instructiuni:  http://www.deviceseeker.com/2012/12/how-to-install-android-4-1-2-anaraxia-rom-on-samsung-galaxy-s3/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi,
  Ik heb mijn sgs 2 geroot en er verschillende roms opgeplaatst zonder problemen. Nu probeer ik hetzelfde te doen met mijn sgs 3 maar het lukt me niet .
  Wat heb ik gedaan. sgs 3 geroot volgens jouw vermelde manier, werkte goed .Vervolgens cwm erop gezet,rom manager en titanium backup. Nadien opgestart in recovery modus, alles bleek in orde. Toen de roms gedownload die ik erop wilden hebben (slim bean rom). En vervolgens opnieuw opgestart in recovery modus . (volume+,met de 2 andere toetsen ingedrukt.).
  Dan loopt het mis, eerst krijg ik de droid te zien maar even later ligt diezelfde droid op zijn rug met een rode driehoek erboven met een uitroepteken in. Het keuze menu wat ik tezien kreeg voor ik de roms downloaden is nu wef en vervangen door een beperkte keuze menu met 
  - reboot system now
  - apply update from adb
  - apply update from ex storage
  - wipe data/factory reset
  - wipe cache partion
  - apply update from cache
  daaronder staat dan nog
  manuel mode
  applying multi csc
  applied the csc code : LUX
  succesfully applied multi csc

  wanneer ik reboot blijkt de sgs3 behoorlijk te werken
  maar die rode driehoek boven de droid baart me toch zorgen en ik zou er een andere rom opwillen .

  Weet jij raad ???

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Bart. Helpt de instructie van bojjo? Het lijkt of je dus niet meer in CWM komt. Ik heb het ook weleens gehad, maar weet niet meer precies wat & hoe. Als ik Google zie ik enkele malen "Red triangle with Android.logo is.default recovery image of stock 4.0.4".

  Kun je CWM er opnieuw opzetten? Dus de zip daarvoor op je S3 zetten (soms is het nodig dat op het interne geheugen te zetten, maar vaak kun je iets selecteren op de externe SD, en op die laatste kun je natuurlijk makkelijker een file zetten). Als dat lukt zou je de ROM opnieuw moeten downloaden en kijken of flashen via CWM dan wel leidt tot een situatie zonder rode icoontjes. Je zou ook nog kunnen kijken naar de app RomManager en of die in jouw geval kan helpen. Laat aub weten: ik wil graag kijken of ik je kan helpen.

  BeantwoordenVerwijderen