vrijdag, december 07, 2012

'Goedkope' Chinese iPad-kloon gekocht

Gisteren arriveerde onze Ainol Novo Hero 10. Een 10 (!) inch tablet zoals een iPad, maar dan draaiend op het Android besturingssysteem.

Hoe ziet dat er dan uit? Ik zou zelf een filmpje kunnen maken, maar wat ik kreeg ziet er uit zoals in dit filmpje: Het scherm van de Hero 10 ziet er prima uit, en reageert uitstekend en snel op aanrakingen. Een goed reagerende, snelle tablet met scherm dat er helder uit ziet, is m.i. de kern die een tablet moet bieden.

Ik bestelde de Ainol tablet in China, bij Lightake (voor $210, dat is ca 162 euro, ondertussen alweer goedkoper ;-)). Ik zag overigens dat hij ondertussen goedkoper te krijgen is op de AinolStore ($179 (tijdelijk?), dat is 138 euro, en dat is incl free worldwide shipping!). Als ik kijk terwijl ik dit blogitem maak, is hij in Duitsland (snellere levering dan uit China ;-)) te koop voor 159 euro.

Voorop gesteld waarom je NIET in het buitenland spullen moet kopen: als er iets mis blijkt bij ontvangst, of mis gaat tijdens de garantie-periode, dan heb je een uitdaging.

Ik heb echter de gok gewaagd. Wat krijg je met de Ainol Hero 10 qua specificaties:
 • 16GB geheugen voor apps, foto's etc, uitbreidbaar via SD
 • een 1280 * 800 IPS-scherm
 • Wifi en bluetooth (geen GPS)
 • aansluitingen: micro-USB, microfoon, hoofdtelefoon en HDMI (!)
 • mijn tablet kwam met Android 4.1
 • qua processor een dual core A9 op 1.5 Mhz en een Mali400 GPU
 • 2 camera's, voor en achter ... van de kwaliteit moet je je niet teveel voorstellen, maar voor een skype-gesprek etc volstaat het
 • een accu / batterij van 8000 mAh
 • 1 GB RAM en 1GB ROM
 • optioneel 3G via een usb-accessoire (heb ik niet genomen)
Hoe snel is die tablet dan? Dat zie je goed in dit filmpje: Ik volgde al een tijd GizChina en wist dus dat er veel tablets te koop waren. Ainol had goede reacties gekregen op een eerder uitgebrachte 7 inch tablet. Dus ik gokte dat ze dan ook wel een goede 10 inch zouden kunnen maken. Ik kocht er een case/hoes bij voor $10.

Mocht je hem ook ergens bestellen, controleer dan of je er een stekker bij krijgt die past in Nederlandse stopcontacten. Die van mij kwam met een Amerikaanse stekker, en ondanks email-toezegging van Lightake helaas zonder (voor weinig te kopen) adapter.

Nog meer zien? Hier nog een behandeling: Als je vragen hebt: laat maar horen! Let wel: alle waar naar zijn geld, en over het algemeen geldt dat, voor zover de hardware-kwaliteit er niet onder leidt, dat je met goedkopere tablets soms wat meer werk hebt qua software, zelf updates regelen etc. Als je minder handig bent met computers of gewoon zo min mogelijk gezeur wil hebben, geef dan wat meer geld uit en koop een iPad, Samsung Tab of Google Nexus tablet (de net verschenen Windows tablets schijnen niet slecht te zijn, alhoewel daar nog wel geldt dat ze nog maar net op de markt zijn en hier en daar wat kinderziektes lijken hebben).

Hieronder zal ik deze blogpost updaten nav ervaringen:
 • als ik de app voor NU.NL probeerde te installeren via de App-store van Google, krijg ik de melding dat die app niet kan werken op dit apparaat. Ik vermoed dat het te maken heeft met een instelling ergens. Andere apps zoals UitzendingGemist gaan prima, evenals Facebook, HillClimber etc. Maar de officiele Twitter app geeft ook problemen... Ik heb op het forum van Ainol de vraag al gesteld hoe ik dat kan oplossen
  OPLOSSING: ik heb het opgelost door er een andere versie van het besturingssysteem op te zetten. Op Slatedroid staat hoe dat moet (ondertussen zijn er al nieuwe ROMs, kijk op het forum wat de laatste stand is). Daarvoor heb je een los micro-SD-kaartje nodig. Daarop zet je, zoals op die website staat, wat bestanden en je zet de Hero 10 aan zoals daar staat (door op volume-MIN-knop en tegelijkertijd de power (aan/uit)-knop te drukken en de rest van de instructies daar te volgen. Dit doe je hebt best zodra je de Hero binnen hebt.
Mijn broer kocht ook een Chinese tablet, een Ramos W27PRO. Hij deed dat bij Lightake.com en betaalde 125 euro aan Lightake en daarbovenop 39 euro BTW-, invoerings- en inklaringskosten . Hij had eerder ervaring met een Asus tablet, de TF101. Zijn ervaring:

"Vanaf bestellen tot leveren duurde krap een maand. Vond dat wel lang duren.

Het initiƫle gevoel toen ik 'm in m'n handen had: plastic. Die Asus heeft een solide behuizing met metalen strip om de tablet heen dus dat voelt stevig. De Ramos heeft gewoon wit plastic. Vlak daarna dacht ik: het is maar de buitenkant. Boeien. Als het ding maar presteert.

De laadtijd (accu) is lang. Heb niet bijgehouden hoe lang maar heb het idee dat het 2 keer zo lang duurt als de Asus.

Ook vind ik dat de reactiesnelheid niet echt snel is. Zelfs het aan/uitknopje druk ik soms nog een keer in omdat ik denk dat ik niet goed drukte om vervolgens de tablet aan en uit te zien gaan omdat ie het wel gepakt had maar nog niet gereageerd had.

Internet: De snelheid waarmee dat ding connect is ook traag. Of laat ik zeggen: trager dan de Asus.

Ik had bedacht dat een tablet met 4 processoren (en een GPU met 4 kernen) toch wel beter had moeten presteren dan een tablet met 2 processoren. Maar soms pak ik toch maar even de Asus omdat die dus sneller reageert/sneller op internet zit.

Als ik die punten bekijk en dat het qua garantie lastiger is als er wat mis zou zijn (terugsturen naar China is niet echt een optie) zou ik mensen dit afraden. Een tablet die zo presteert kan je hier ook kopen voor ongeveer hetzelfde geld."

Zie evt ook mijn andere posts over Android, bv die over mobiele telefoons voor tieners en over filtering.

2 opmerkingen:

 1. Jurgen9:38 p.m.

  heb je al een update omtrent het gebruik van je tablet? nog steeds tevreden?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Raoul Teeuwen9:46 p.m.

  Hoi Jurgen.

  Ik heb de tablet vrij snel nadat ik hem had gekocht doorgegeven aan kennissen met 4 kinderen die nog geen tablet hadden. Voor zover ik weet hebben die er met plezier gebruik van gemaakt en doen ze dat nog steeds.

  M.v.g.,

  Raoul.

  BeantwoordenVerwijderen