zondag, september 02, 2012

Vakantie in Oostenrijk, Tirol

Afgelopen 2 weken vierden we vakantie in Fieberbrunn (Oostenrijk, Tirol). Voor de eigen herinnering, voor geinteresseerden en voor mensen die die buurt bezoeken en tips zoeken blog ik hier kort over onze belevenissen.

We sliepen bij de fam Johann Niedermoser (erg aardige uitbaatster, oa diverse malen zelfgebakken kuche gekregen, en elke ochtend verse 'duitse' (die 'Semmel' heten) broodjes). Voor de 6-persoonskamer betaalden we 62 euro per nacht: een tientje per persoon, niet verkeerd meen ik?

Vlakbij hadden we de Lauchsee, een meertje/natuurzwembad waar je met lekker weer prima kunt zwemmen. De meiden troffen gelijk wat Oostenrijkse jongens 'met six-pack-buik' ("alle Oostenrijkse jongens hebben 6-packs", werd er dagenlang gezwijmeld) en konden zo hun Duits/Oostenrijks oefenen.

Overigens is het een tip om bij aankomst direct een lokale kortingskaart, bij Fieberbrunn de Pillerseetal-karte, te kopen. Die is er voor bv 4 of 6 dagen, en dan kun je gratis of met korting in bv zwembaden (incl bergmeertjes als de Lauchsee) of bergliften (een berglift-ritje kost pp zonder korting al snel 15 euro).

We zijn via de op loopafstand gelegen Fieberbrunn bergkabelbaan omhoog gegaan en naar de Wildseeloder gelopen. Dat hebben we uiteindelijk 2 maal gedaan, de ene keer de ene piek (gipfel), en de 2de keer de andere piek. We dronken/aten onderweg wat in de tussenliggende Alm (oa verse koeienmelk) en bij de berghut bij de Wildseeloder (waar je evt ook kunt slapen!).

Via dezelfde berg-kabelbaan bezochten we ook (uitstappen bij het midden-station, dus niet op de top) de Fieberbrunn Rodelbaan: die was verrassend leuk, van het type 'rodelbaan op rails'. Naast de rodelbaan is overigens ook een (simpel) klim-parcours (touw-parcours tussen bomen, ongezekerd te doen, ook voor kleinere kinderen).


Ik vroeg de mannen van de Fieberbrunn rodelbaan of er in de buurt nog een soortgelijke rodelbaan was, en kreeg te horen dat er 1 was bij de Walchsee, maar 'die was gevaarlijker'. Mmmm, interessant (want ja, hoe gevaarlijk kan nu iets zijn waar iedereen toe wordt toegelaten?). Dus toch ook daar maar wezen kijken. En jawel: onze meiden namen een tandem-slee, en vlogen al bij de 2de bocht uit de kuip-rodelbaan (denk aan een glijbaan, zie filmpje hieronder), met flinke schaafwonden en wat sneeen als gevolg. Flink schrikken, maar dan weet je in ieder geval dat je daar toch echt uit kunt vliegen, uit zo'n kuipbaan. Ze zeggen het niet voor niets, bremsen ;-) (onze meiden hechten er waarde aan te benadrukken dat ze gebremsed hebben; ze speculeren nog over welke combinatie van factoren tot hun crash heeft geleid).


Bij de firma Fun Connection boekten we een 'canyoning' tripje. Je wordt dan in wetsuit gehesen en gaat via een (liefst natte/water gevulde) canyon lopend en via touwen naar een eindpunt. Daar zaten leuke punten in, zoals boven op een damwandje waar je dan vanaf moet springen.

Ook bezochten we de Liechtensteinklamm, een diep door water uitgeslepen canyon waar je via oa houten bruggen doorheen kunt lopen. We bezochten de Steinplatte in Waidring. En we namen de Pillersee Bergbahn in Sankt Ulrich en liepen daar een bloemenroute.

Met 2 tienermeiden 'moest' er uiteraard ook geshopt worden. Dat deden we in Innsbruck bij de DEZ. En terwijl de 2 meiden en jongste (pleeg)zoon aan het shoppen waren, gingen wij met Kevin naar Seefeld, bij de Rosshutte via de zwarte route de Reither Spitze op.

Ook de Krimml waterval was leuk om te bezoeken.

Omdat we spontaan voor Kevin hadden geregeld dat hij met een gids de Grossglockner ging beklimmen, reden we 2 dagen (want de beklimming vergde heen- en weer naar de top 2 dagen, dus de ene dag Kevin brengen, en de volgende dag weer halen :-)) de Grossglockner hochalpenstrasse (video): een heel fraaie bergweg. We moesten Kevin om 06:45 bij het Glocknerhaus afleveren: dat betekende vanaf Fieberbrunn om kwart voor 5 (in de ochtend ja ;-)) vertrekken, om op tijd daar te zijn. Ik vond een filmpje van iemand anders die dezelfde route (ongeveer) aflegde. Kijk het gerust, maar als je op Play klikt krijg je het filmpje te zien vanaf het moment waarop de klimmer over 'een richeltje' loopt: daarover had Kevin verteld, maar daar kun je je niets bij voorstellen, maar door dit filmpje wel:


Terwijl Kevin de Grossglockner bedwong, deden wij een rafting-trip bij Motion in Lofer.

Op een regenachtiger dag reden we nog naar zwembad Kaiserbad in Ellmau (oa 3 glijbanen, waarover ze in Tuberide.de te spreken waren). Het zwembad in Worgl ziet er ook leuk uit (maar daar zijn we niet geweest). En op een andere (ja, we hadden er een paar, maar over het algemeen was het zonnig :-)) regenachtige dag bezochten we shopping center EuroPark en de zoutmijn in Hallein, waar de 3 tieners (Kevin bleef thuis na zijn beproeving op de Grossglockner) elkaar oa optilden om aan het zout in het plafond van de mijn te likken, en ze genoten van de 2 glijbanen in de mijn (27 en 42 meter lang) en de ondergrondse boottocht.

O ja, en we liepen nog een dagje rond in Salzburg, waar we oa het geboortehuis van Mozart zagen (waar een Spar in gevestigd is: verwacht je niet, toch?) en waar Kevin en ik de hoge burcht bezochten (waar oa mooi te zien was hoe die in eeuwen van een kleine toren uitgroeit tot de burcht die je nu ziet). Voor liefhebbers is daar ook de 'Sound of Music'-tour te doen :-).

Via Twitter kreeg ik als eet-tips in Fieberbrunn 'snackbar' Ozzi en restaurant Metzgewirt. En die bevielen beide prima. De rest van de dagen kookten we zelf, waar de ene dag de beide zoons zorgen voor ontbijt (dekken&afruimen) en avondmaaltijd (oa pannekoeken, Ravioli, lasagna), de volgende dag de dochters (oa wentelteefjes, (magnetron)hamburgers) en de volgende dag de ouders (waarbij Corine meestal de avondmaaltijd helemaal verzorgde ;-)). Boodschappen deden we zo goedkoop mogelijk bij de Hofer (een Aldi-achtige winkel) in Sankt Johann.


Grotere kaart weergeven
De 2 weken zijn omgevlogen :-).

1 opmerking:

 1. Wwdhuahsi9:27 a.m.

  completely heated in o time in any way.- Several of the models are capable of becoming taken with you anywhere because they are large on portability and modest handheld launch x431 diagun
  gadgets.- These goods are incredibly nominally priced and will be obtained bmw opps
  by practically any individual without the need to shelling out huge bucks. The maximum retail cost for these merchandise isn't likely to be a lot more than a hundred dollars for even essentially the most substantial stop types.Downsides:- It's been discovered that although the far more high-priced and best shark steam mops proceed to operate with no any troubles, several of the cheaper types finish up posing considerable technical difficulties after a few months utilization.- Some of the lower priced types may also be tough to maneuver or handle when you will require to do far more exertions and use an extra sponge to scrub to be able to accomplish an intensive cleansing.
   Are you currently at present searching for a superb website? Arrive and go to our internet site 

  BeantwoordenVerwijderen