donderdag, juni 02, 2011

Gratis online QR-code genereren

QR-codes lijken nu langzaam door te breken. Je kunt ze op diverse sites ook zelf online maken, en dan dus (bv met je smartphone) testen. En b.v. op een t-shirt (mee) laten drukken, die je zelf online kunt bestellen. Collega's van me geven er workshops over, o.a. voor scholen (workshop folio digitaal).

Een intro video over QR:

QR codes Explained door platghvr

Wil je zelf eens een QR-code maken? Dat kan b.v. op:

- qrstuff.com
- qurify.com
- qrgenerator.nl
- kaywa.com
- qrcode.nu
- zxing
- quikqr.com
- linkr.to (alleen links naar social media sites zoals LinkedIn en Facebook, maar dan incl het logo van die site in de qr-code)
- invx.com (maakt ook gelijk een datamatrix-code)
- qrdvark.com
- als browser-extensie, voor als je veel qr-codes maakt, bv voor Chrome of Firefox
- of (als je om welke reden dan ook toch een andere zoekt) 1 uit dit lijstje van 10, of 1 van de andere die je via Google kunt vinden.

En je kunt ze zelfs nog pimpen :-). En als je dat leuk vindt: je kunt ook creatief zijn met de bekende streepjescodes.

Linda Humme heeft voor het onderwijs een mooie verzameling over (educatieve) toepassingen van QR-codes.

Voor de iPhone is i-Nigma een goede QR-lezer. Voor Android is er o.a. Google Goggles (dit is een app waarmee je allerlei beelden kunt herkennen, van QR-codes tot gebouwen, DVD's, etiketten, visitekaartjes en meer) en de Neoreader. Heb je (nog) geen QR-lezer op een smartphone? Dan kun je ook een QR-code (zelf uitgeprint of uit een tijdschrift of van een verpakking etc) online (!) scannen met je pc/laptop en een webcam, bv op miniqr of met deze AIR-applicatie.

Dit meisje is er in ieder geval fan van :-):


Dit artikel bevat ook een leuke set links op gebied van QR in het onderwijs.

Maar moet je ook echt iets met QR? En waar moet je aan denken / wat moet je je afvragen? Een mooie praktische opsomming vond ik bij FrankWatching.

En een mooi (niet educatief, maar wel heel sterk) voorbeeld van de mogelijkheden van QR is dit voorbeeld van Tesco in Korea:


Klik hier voor alle blogitems over QR.

2 opmerkingen: