woensdag, januari 19, 2011

Software van DVD installeren op een Macbook Air

Een collega van me wil een nieuwe laptop kopen. Hij denkt serieus na over een Apple. Hij heeft al 2 desktops, dus de laptop hoeft niet ook als desktop dienst te doen (heel zware toepassingen kan hij evt op 1 van de desktop Macs doen).

Nu heb ik zelf een Macbook Pro. Maar als ik nu opnieuw zou moeten kiezen, zou ik een Macbook Air overwegen. Ik vertelde mijn collega mijn overwegingen:

- lekker licht;
- klein;
- lange batterijduur;
- ziet er fraai uit.

Maar: er zit geen DVD-drive in. Ik had nog niet uitgezocht hoe je dan software kunt installeren die op DVD wordt geleverd. Zo wil mijn collega vermoedelijk Microsoft Office installeren (hij werkt nog met veel klanten die dat gebruiken). Nu heb ik hem gewezen op Microsoft Office 2011 voor Mac (dat overigens voor ouders met schoolgaande kinderen goedkoop te koop is via SurfSpot (waarom is dat goedkoop te koop? Omdat Microsoft onze kindertjes graag aan Office helpt :-))).

Maar mocht dat toch niet 100% uitwisselbaar zijn met Office voor Windows, dan kan hij altijd nog via Parallels of VMWare Fusion een virtuele Windows-machine configureren, en daarop Office voor Windows.

Maar ik had geen idee of Office voor Windows te downloaden is naar zo'n machine zonder DVD-drive (het blijkt nog niet beschikbaar in de App store).

Ik heb dus even geGOOGLEd, en vond de volgende oplossingen:

1) je kunt de DVD-drive van een andere machine (Windows, OSX) delen via het netwerk;
2) een externe DVD-drive kopen voor dit soort gevallen (een artikel waarin 3 oplossingen worden aangedragen)
3) een disc-image maken van de DVD-schijf.

En al zoekend las ik dat je zelfs Bootcamp (OSX dual boot met OSX en Windows) kunt instellen en Windows 7 installeren via USB.

O, en al lezend werd ik ook gewezen op afwezigheid van een netwerk-aansluiting; het moet draadloos OF je moet een usb-adapter kopen waarop je een netwerk-kabel kunt aansluiten.

Dus dat moet goed komen. Ben benieuwd wat hij gaat kopen :-).

2 opmerkingen:

  1. Dhracm5:50 p.m.

    ik heb een cd'tje met microsoft office en de productkey. is het dan mogelijk via die key de software ergen online te downloaden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste @dhracm. Dank voor je reply. Lees even rustig het blogitem: daarin staan mi duidelijk het antwoord op je vraag (nl: nee, niet te doenloaden, voor zover ik kon vinden) en 3 mogelijkheden om ms office te installeren op een macbook air.

    BeantwoordenVerwijderen