maandag, november 01, 2010

iPhone zomertijd <> wintertijd alarm-probleem


Update 2 nov: OPGELOST! In iOS 4.2 is het wintertijd / daylight-savings-probleem opgelost! Ik heb zojuist iOS4.2 geïnstalleerd, en een alarm getest. Morgenochtend (update: ook dat is geslaagd) de volgende test, maar mijn 1ste test vanavond werkte. Mocht je iOS4.2 al willen proberen, dan staat hier hoe je dat kan doen. Ik las ook dat 7 november alle problemen opgelost zouden zijn, en inderdaad: op onze iPhone die nog moeilijk deed, was het probleem vanochtend ineens 'vanzelf' over. Maar de ochtend erna ging de week weer te laat :-(. Dat repeterende alarm verwijderd en opnieuw aangemaakt, en nu werkt het wel.

Mijn eerdere post:
Ik gebruik mijn iPhone (3gs met IOS 4) als wekker. Vanochtend, nadat dit weekend de wintertijd inging, ging mijn alarm een uur later af dan bedoeld. Al zoekende op internet vind ik veel mensen met een soortgelijk probleem. Maar ik zag ook dat een instelling op mijn iPhone wellicht een rol speelt.

Kijk maar eens bij Instellingen, Algemeen, Datum en Tijd > staat 'Stel automatisch in' aan of uit? Bij mij stond hij uit, en hij moet aan staan; je krijgt dan ook de optie om je tijdzone in te stellen. Waarom stond dit bij mij uit? Omdat toen ik op vakantie ging, het (ik weet niet meer waarom) logisch was om deze instelling uit te zetten. Volgens dit artikel bij Apple met je je iPhone dan voor de zekerheid even uit- en weer aan zetten.

Update: n.a.v. een reaktie op dit bericht, toch maar even getest. En die instelling is niet de sleutel van de oplossing. Niet-herhalende alarmen werken, herhalende gaan nog een uur te laat af. Ik heb ook de time-zone van Amsterdam naar Oslo gewijzigd, maar ook dan: je wordt een uur te laat gewekt.

Ik las ergens dat het verwijderen van alle alarm-instellingen, en het dan opnieuw instellen zou werken, maar dat werkt bij mij niet. Overigens hebben iPhones met het ouders 3.1.2 OS er geen last van...

De enige 'oplossing'/work-around lijkt dus om de wekker/het alarm maar een uur 'te vroeg' te zetten (dat doe ik vooralsnog); teleurstellend dat Apple dit niet sneller wist op te lossen. Hopelijk is het in de aankomende versie 4.2 van iOS opgelost. Dat weten we dan vast als we een uur te vroeg wakker worden ;-). Mocht je iOS4.2 al willen proberen, dan staat hier hoe je dat zou kunnen doen.

Afbeeldingsbron: istudentpro.com.

10 opmerkingen:

 1. Nou dat zou ik dan maar even goed testen. Die functie stond bij mij gewoon aan. Ik heb mijn telefoon ook aan- en uitgezet maar het probleem blijft. Ik ga straks proberen de iPhone aan mijn compu te sync-en. Kijken of dat werkt, anders een half jaartje extra nadenken...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die functie was bij mij ook Aan en toch ging de alarm een uur later....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anoniem10:28 a.m.

  http://www.telegraaf.nl/digitaal/8087066/__Alarm_iPhone_snapt_wintertijd_niet__.html?sn=digitaal

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem10:57 a.m.

  zelfde probleem hier, ook bij mij was die functie aan en ging het alarm een uur laten af...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Anoniem10:04 a.m.

  al n oplossing gevonden? al t bovenstaande al geprobeerd, niets werkt helaas :(

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Anoniem10:19 a.m.

  Het rare is dat het alleen bij geplande wekker is. Als je de wekker test door hem 1 minuut later af te laten gaan werkt hij. Stel je meerdere dagen in, dan is hij weer 1 uur te laat. De agenda alarmering werkt wel correct. Misschien hier je ochtend alarm in plannen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Check! Bij mij is het vanzelf weg! Althans op de repterende weekend dagen... Morgenvroeg vuurdoop!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Joost: op een iphone bij ons in huis was dat gisteren (7 nov) ook zo, maar vanochtend dacht mijn vrouw weer geen wekker te horen. Ben benieuwd hoe dat bij jou was. En wat het morgen bij ons is :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Joost: op een iphone bij ons in huis was dat gisteren (7 nov) ook zo, maar vanochtend dacht mijn vrouw weer geen wekker te horen. Ben benieuwd hoe dat bij jou was. En wat het morgen bij ons is :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Die functie was bij mij ook Aan en toch ging de alarm een uur later....

  BeantwoordenVerwijderen