dinsdag, juni 22, 2010

Dubbele gegevens vinden in Excel


(Dutch)Soms heb je een set gegevens, en je wil zien of er gegevens dubbel / meervoudig in staan. Hoe ontdubbel je de gegevens / hoe vind je de dubbele? De Excel-formule =ALS(AANTAL.ALS(B:B;B:B)>1;"ja";"nee") kan helpen. Met de Aantal.als-formule tel je hoe vaak een waarde in een kolom voorkomt, de >1 en Als zorgt dan dat je een ja of nee te zien krijgt als een waarde meer dan 1 keer voor komt. In dit geval kijken we of een waarde in kolom B meer dan 1 maal in die kolom B voorkomt. De formule zelf kun je in elke kolom zetten die je wil, bv C.

De Engelse functienaam hiervoor is CountIf(). Als iemand een site weet waar je overigens eenvoudig kunt opzoeken hoe een Excel (en Word, Access etc) functie in een andere taal heet/wordt genoemd, hoor ik het graag!

En mocht je een rij getallen of gegevens willen ontdubbelen, dan kan dat via de Filter-optie in Excel: kies Uitgebreid Filter, selecteer de te ontdubbelen gegevens-set, vink aan of je het resultaat ergens anders wil hebben, en vink aan dat je alleen unieke records wil.

Afbeeldingsbron: veryicon.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten