vrijdag, november 27, 2009

Is goud de volgende bubble?


Een collega van me mailde me een link naar een artikel waarin weer eens te lezen is dat goud misschien een goede belegging is. Hij meldt nog: "Goud was vorig jaar ongeveer $ 900/ounce. Nu is het bijna $ 1200!". In 2000 stond goud op 289 euro per ounce, eind november 2009 op 785 euro (bron: goldprice.org)!

Dus: we zijn al te laat met instappen ;-)? Of is ons geld in die tijd zoveel minder waard geworden en is het alleen een teken dat goud juist zijn prijs houdt?

Ik hoor en lees momenteel regelmatig dat je vooral goud moet kopen. Willem Middelkoop is daarbij een belangrijke verspreider, maar er zijn er vast meer.

Wordt goud niet gewoon omhoog gepraat? Door mensen die er denk ik zelf al een tijd terug in gestapt zijn. Lekker paniek aanpraten en dan op hoogtepunt je eigen goud verkopen? Dat lijkt al gelukt, want nav de koop van India van een hoop goud lees ik: "the price for a single ounce of the precious metal blew past all previous records and hit above $1,100". Maar goed, ik lees ook dat goud wordt ingeruild voor zilver, en adviezen om goud nu al te dumpen. Niemand weet waar je je heil moet zoeken, en achteraf weten we wat er gedaan had moeten worden?!

Maar aan de andere kant voel ik ook wel dat edelmetaal een goed betaalmiddel is, mochten we bv ineens hyperinflatie krijgen. Vraag me echter af wat er bv gebeurt als China, die naar ik begreep flinke goudvoorraad heeft, dat op de markt dumpt (om welke reden dan ook). En ook: dan heb je goud: maar hoe ga je daarmee evt betalen? Zo las ik (als ik het me goed herinner) dus ergens (kon het niet terugvinden) dat wat dat aan gaat je net zo goed goedkoop sieraad-goud in huis kunt halen: maar ja, moet je wel goud van nep-goud kunnen onderscheiden ;-).

Ik vond de goudprijs ca een jaar terug al hoog en hoopte dat hij zou zakken om dan evt in te stappen, maar dat is dus vooralsnog niet gebeurd ;-). Mogelijk kun je nog steeds instappen: zolang er genoeg mensen schreeuwen dat goud nu zo'n goed instapmoment zit, dan is de kans groot dat het verder stijgt ;-). Alleen opletten wanneer je het dan evt weer moet verkopen :-)...

Update 8 december 2009: een aardig verhaal over de 2 kanten van goud hebben.

Update 14 december 2009: net als met bijna alle andere zaken, heb je ook in het geval van goud een enorm aanbod van ogenschijnlijk deskundige meningen, die elkaar vaak tegenspreken. Als leek weet je dus niet wie je moet geloven, en wat je moet doen. Ook deze mening van Wim Boonstra in een column bij de Rabobank over de (relatieve) waarde van goud in relatie tot een economie klinkt mij plausibel in de oren.

Update juli 2010: leuk artikel van de Economist over goud, inflatie en goud als investering.

Afbeeldingsbron: pluspost.nl .

4 opmerkingen:

  1. Anoniem4:15 p.m.

    Lees het boek "als de dollar valt" en vorm je eigen mening!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jammer dat de comment anoniem is. Ik snap dat je na lezen van dat boek, en andere boeken, gillend naar de bank wil rennen en je spaarcenten wil omruilen. Ik zeg niet dat het huidige systeem niet klopt. Maar de vraag is wel (zoals altijd) welk advies goed is, en of roepen dat je echt goud moet kopen daarmee geen self fulfilling prophecy wordt...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Raoul, dat berichtje over mindere kwaliteit goud (goedkoop sierraad-goud) komt uit een verhaal van een Argentijn die de crisis van 2001 daar beschreef. De lokale munt was plotseling niets meer waard. Alleen harde buitenlandse valuta en goud hadden nog waarde. Goedkoop goud (14-karaats) was handzamer, omdat er overal kleine shops waren waar je goud in kon wisselen voor dollars. Die shops hadden niet de middelen om de zuiverheid van het goud te controleren en betaalden al het goud als ware het 14-karaats.

    Ben.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Raoul, dat berichtje over mindere kwaliteit goud (goedkoop sierraad-goud) komt uit een verhaal van een Argentijn die de crisis van 2001 daar beschreef. De lokale munt was plotseling niets meer waard. Alleen harde buitenlandse valuta en goud hadden nog waarde. Goedkoop goud (14-karaats) was handzamer, omdat er overal kleine shops waren waar je goud in kon wisselen voor dollars. Die shops hadden niet de middelen om de zuiverheid van het goud te controleren en betaalden al het goud als ware het 14-karaats.

    Ben.

    BeantwoordenVerwijderen