zondag, september 27, 2009

Twitter filteren


(Dutch) Je hebt Twitter geprobeerd, maar verzuipt/verzoop in de berichten? Misschien is filteren een oplossing.

(Update jan 2010: recent werd ik gewezen op Mixero, een Twitter-client die ook filtering ondersteunt! Das een stuk makkelijker dan onderstaande dyi oplossing ;-))

Vooropgesteld: allereerst zou je kritisch moeten kijken naar wie je volgt. Er zijn nu eenmaal twitteraars die wat erg veel berichten per dag twitteren. Misschien vind je ze aardig, of hebben ze weleens wat interessants, maar: wellicht moet je 1st die types maar uit je lijstje schrappen van mensen die je volgt. Weeg simpelweg af: welk deel van hun berichten is ECHT interessant?

Goed, na de vorige stap heb je nog de mensen over die je echt meent te moeten volgen. Maar sommigen twitteren als ze de dag beginnen ("Goedemorgen" etc), de dag eindigen ("zzz", "tweetexit" etc), erg vaak over hun favoriete sport of hobby die je niet erg interesseert etc. Die berichten hoef je niet te zien!

Er zijn meerdere manieren om gegevens-stromen op het internet te bewerken. Yahoo Pipes is er 1 van. Hoe filter je je twitter-stroom met Yahoo Pipes?

Onderstaande is gebaseerd op een blogposting van Christofer S Penn. Daar zie je ook wat schemafdrukken, die het wellicht nog duidelijker maken (maar in de versie van Pipes die ik aantrof, zag ik weer andere dingen dan in zijn schermafdrukken).

1) Meld je aan bij Yahoo Pipes (creeer een account als je nog geen Yahoo-account hebt). Je kunt, meen ik, ook 1st een test-pipe maken zonder in te loggen: vermoedelijk kun je die dan echter pas opslaan nadat je alsnog aangemeld bent.
2) Start een nieuwe Pipe (NEW/CREATE A PIPE)
3) Als Bron/Source (links in beeld) kies je Fetch Feed: sleep die het scherm in
4) Geef als URL je twitter-stroom in
4a) Helaas moet je je gebruikersnaam en wachtwoord toevoegen, omdat anders je feed niet door Yahoo te lezen is. Daarvoor voeg je in het webadres je userid en wachtwoord in als volgt: http://userid:wachtwoord@....). Nu kan Yahoo Pipes je feed lezen
5) Voeg een filter toe via Operators/Filter > sleep het Filter het scherm in
6) Geef in het filter bij "Block items that match" aan dat je op "Any" woord wil filteren
7) Kies "item.description" voor CONTAINS en geef achter CONTAINS een woord op waarop je wil filteren, bv zzz
7b) Voeg zoveel filter-woorden toe als je wil, door op de + bij Rules te klikken
8) Verbind de Bron/Source, met het filter, en het filter met de Output
9) Sla je Pipe op (SAVE), en bekijk het resultaat (bovenin het scherm, RUN PIPE).

Door je nu op de output-RSS te abonneren, heb je een gefilterde Twitter-stream. En nu nog een twitter-client die zo'n gefilterde RSS-feed als input kan gebruiken. Of zo'n filtermogelijkheid biedt.

Als je zelf wil twitteren (al dan niet als reaktie op een tweet) zul je nog wel een tweet-client moeten starten.

Bron: homebrewunderground.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten