maandag, mei 25, 2009

Broeikas-effect: beter bonen of paprika?


Vandaag mocht ik kijken naar een nieuwe tool van het VoedingsCentrum waarmee je kunt zien hoeveel broeikas-gassen er vrijkomen bij (verbouwen, transport & bereiden van) bepaald voedsel. De tool wordt op 8 juni gelanceerd en is aan diverse mensen getoond om feedback te krijgen.

Interessant om met mensen aan tafel te zitten van bv de Greenery, MilieuCentraal (waarvan de dame ook verstand had van vegetarisch eten), CLM en Stichting voor Morgen . Leuk om te horen met hoeveel aspecten je rekening moet houden om uit te rekenen wat er bij het verbouwen, transport, opslag en bereiden van voedsel aan broeikasgas vrij komt. Een hele klus om daar een overzichtelijke tool van te maken! En dat is de makers wat mij betreft gelukt (ik mag er voor de lancering niets van laten zien helaas).

Ik ben benieuwd hoeveel mensen gaan kijken of je nu beter diepvries-spinazie of boontjes kunt gebruiken. En of dat wokken beter is dan stomen. Het hele project heeft in ieder geval veel kennis opgeleverd. Zo bleek dat koken zonder deksel 280% meer broeikasgas oplevert (omdat het minder efficient is) dan MET deksel! En dat kip (qua milieubelasting) veel beter is dan rundvlees. Maar dat het voor het dierenwelzijn misschien weer niet goed is als we nu massaal overstappen op kip.

Nu is het natuurlijk de vraag hoeveel mensen ook bereid zijn andere keuzes te maken. Ben je geinteresseerd in voedsel & milieu, kijk dan alvast naar de tips van MilieuCentraal.

Bron afbeelding: www.davidsuzuki.org .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten