dinsdag, oktober 30, 2007
Application virtualisation solutions
(Dutch post about an application virtualisation seminar i followed, with some links to articles and video's, some of them English ;-))
Intro
Vandaag volgde ik een dag met door de NGN georganiseerde presentaties over virtualisatie-oplossingen van vmware, Microsoft (MS) en xen. Naast deze 3 oplossingen zijn er nog meer. Hieronder mijn impressie/verslagje, aangevuld met interessante links. De presentaties staan online bij de NGN.
Wat/waarom virtualiseren?
Computers zijn steeds krachtiger en staan de meeste tijd niets te doen. Bij virtualisatie laat je 1 computer doen alsof hij er n is. Zo kun je meerdere omgevingen naast elkaar op 1 fysieke machine gebruiken zonder dat ze elkaar bijten & beinvloeden, bv ontwikkel/test/acceptatie/produktie (otap)-omgevingen, verschillende versies van os-en, server(processen) isoleren zodat ze andere omgevingen niet kunnen beinvloeden. En leuk: omdat je minder fysieke machines nodig hebt, kan het ook nog schelen in energiebehoefte, rackspace, warmte-ontwikkeling en dus kosten.
Microsoft
Ronald Beekelaar, MS most valued professional (mvp), presenteerde de Windows server virtualization (codenaam viridian / Hyper-V), over virtualisatie op windows server 2008 (longhorn). Dit is het 1ste MS-virtualisatie-produkt gebaseerd op een (dunne, 70kb) hypervisor-architectuur: daarbij zit er geen host-os meer tussen hardware en de virtualisatie-oplossing.
Technisch zijn xen en de ms-oplossing op veel gebieden gelijk. Vm's op beide platforms moeten bv uitwisselbaar zijn.
Ronald vertelde dat in Server2008 veel vooruitgang is in performance: een vm draait op de meeste gebieden op 90-99% van de fysieke mogelijkheden (tov zonder vm).
In nieuwe produkten zoals bv Vista zit code die bij opstarten checked of het draait binnen een gevirtualiseerde omgeving: zo ja, dan wordt het voor optimale werking in die vm-omgeving opgestart.
Ronald wees nog op http://vpc.visualwin.com, waarop een lijst staat met 1.200 os-en die draaien binnen virtual pc/virtual server. Belangrijk is overigens dat virtualisatie-produkten in compatibiliteits-modus en geoptimaliseerde modus kunnen draaien: bij de 1ste werken veel produkten maar niet het snelst, bij de laatste werkt het het snelst, maar werkt niet alles.
In de ms-hypervisor-oplossing werkt de parent vm nog wel als driver-master: child vm's die hardware aan willen spreken moeten via een ""vmbus"" met de driver in de parent-vm praten. Als de parent wegvalt (crash, restart) vallen de childs ook weg. In een volgende versie van de ms hypervisor moet het mogelijk worden meer parents te hebben, zodat de childs meer uptime hebben.
VMWare
Vervolgens presenteerde Bouke Groenscheij, jume.nl, over vmware. Hij begon met een leuke vergelijking tussen krijgen/opvoeden van kinderen en vm's. Hij ging echter al snel door op 'systeembeheerder-nivo'. vmware gebruikt ook een hypervisor. Deze is 24mb groot en bevat alle drivers. De huidige versie van vmware werkt nog met een soort parent-vm (server console): in een volgende versie vervalt die, en is de hypervisor eigenlijk het nieuwe os.
Bouke liet in de nodige slides de vele functies van vmware zien: zo kun je dynamisch resource-toewijzing wijzigen, zijn er veel functies voor high availability etc.
Vmware biedt nu ook 'virtual desktop infrastructure' (VDI), vergelijkbaar met de remote/thin oplossing van citrix. Bouke kent ook citrix, en volgens Bouke is het verschil dat VDI 'altijd werkt'.
De mogelijkheden zijn duizelingwekkend: zo kun je ook een virtuele switch maken, die bv 3 fysieke netwerkkaarten kan gebruiken.
Volgens Bouke is de disk- en netwerk-I/O qua performance een belangrijk verschil tussen de concurrerende produkten. Op dat gebied zullen toekomstige ontwikkelingen zich richten.
Xen
Bekend NGN-er/ENP-er Sander van Vugt vertelde waarom je niet moet werken met Xen: het is niet af (gelikte interface), je moet commando's intikken, je hebt er linux voor nodig. Wat Sander betreft ga je niet aan de slag met Xen als je geen affiniteit hebt met Linux.
Qua gebruiksgemak en beheer kan Xen niet tippen aan VMware. Sander vindt het virtualisatiemechanisme (en daarmee de performance), gebaseerd op paravirtualisatie, echter sterker bij Xen.
Waarom zou je Xen nog meer gebruiken? Het is tot in detail te configureren, heel goede prestaties en uitstekende support voor Netware. Dus voor: linux-beheerders die een betaalbare high availability-omgeving willen en mensen die in de toekomst netware willen blijven gebruiken.
Tot slot
Na vandaag weet ik dat virtualisatie zich de laatste jaren enorm heeft ontwikkeld, mede dankzij de heftige concurrentie. Alle produkten zijn (zeer) rijk aan functies. En er wordt nog hard ontwikkeld. Wat nu echter 'de beste' is, is lastig. Gevoelsmatig ligt (marktleider) vmware nog voorop.
In de pauze kwam ik Ruben Spruijt tegen: hij weet erg veel op gebied van applicatie virtualisatie: applicaties die je niet hoeft te installeren om ze te kunnen gebruiken (dus geen gedoe met registry-keys en dll's en applicaties die elkaar in de weg zitten). Hij vertelde me verder kort over os-streaming, waarbij de client-pc via het netwerk is gekoppeld aan de harde schijf van de server, zodat je b.v. 100 PC's maar op 1 plaats van een besturingssysteem (incl updates etc) hoeft te voorzien. Ruben stuurde me later nog een set links naar artikelen en video's, waarvan ik deze (pdf!) het best vond als je een introductie zoekt op dit gebied (is al vrij technisch, maar bevat o.a. voor- en nadelen van bekende oplossingen en links naar meer informatie). Ook deze 'feature comparison' is handig.
Al zoekend naar materiaal voor dit blogitem kwam ik deze virtualisatie TCO spreadsheet tegen. Dit artikel van CIO-magazine concludeert dat je vooral moet letten op de mate waarin een virtuele oplossing beheersbaar is, of de leverancier goede beheertools meelevert. En het nummer van WServer-news van 5nov07 staat in het teken van applicatie-virtualisatie.
Er is veel discussie over of virtuele omgevingen nu veiliger zijn of niet. Feit is dat virtualisatie complexiteit toevoegt aan de toch al niet simpele it-wereld (de professional ervaart dit als 'interessanter' ;-)).
Labels:
infrastructure,
network,
pc,
performance,
security
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten