Eerder waren er al spellen en soortgelijke devices die te bedienen waren met apparaten die hersengolven meten. Dit is ook technologie die mensen kan helpen die niet kunnen praten.
Ook indrukwekkend is deze demo van iemand die nog nooit zo'n apparaat heeft gebruikt, enkele seconden traint en dan al iets kan besturen (echte demo start vanaf ca 12:20 - 1 van de hiermee actieve bedrijven is Emotiv):
Ook andere apparaten zijn met gedachtes te sturen, bv rolstoelen:
En er zijn nu ook tests met het zo besturen van auto's:
Ook zijn er al oplossingen om te 'typen' (klinkt toch als iets dat je met je handen doet, dus misschien moet ik zeggen 'teksten genereren') met je gedachte, of muziek te maken door aan muziek te denken.
Eerder liep in het kader van project Braingate een persoon 1.000 dagen rond met een implantaat waarmee zij een computer kon bedienen. In al die tijd werd het implantaat (nog) niet door de hersenen afgestoten. De bron (zie link) meldt: "Het implantaat van 4x4mm werkt doordat het de signalen opvangt die het brein geeft als de proefpersoon een hand wil bewegen. Het implantaat interpreteert die signalen en zet ze om in digitale signalen, waarmee normaalgesproken een muis wordt bediend. Daardoor kon de proefpersoon, een verlamde vrouw van achter in de 50 die niet meer kan spreken, de cursor op het scherm nauwkeurig bedienen". Voor zover ik weet gaat het over de dame die te zien is in de video hieronder (de video is uit 2008, maar dat zou kunnen omdat het nieuwe bericht spreekt over 1.000 dagen):
In sept 2011 werd gemeld dat met een Emotiv-cap en smartphones (toen een Nokia N900) mogelijk was om realtime je hersenactiviteit te zien!
Iets soortgelijks draagbaars was er eerder dat jaar ook al om ratten-hersenen live te bestuderen.
In okt 2011 stuurde een man via een, extern geinstalleerde, chip, met zijn hersensignalen (gedachtes) een robot-arm aan. En in november 2011 kwam in het nieuws dat onderzoekers mensen met alleen gedachtes een (virtuele) helicopter door een ring konden laten vliegen. In juni 2014 dit bericht over het via gedachte besturen van een vliegtuig.
Na BCI waarbij hersensignalen gebruikt kunnen worden, is een volgende stap dat signalen aan het brein terug gegeven worden. Dat noemt men BMBI , Brain-Machine-Brain-interface. En daarmee kun je bv mensen dingen laten voelen die ze niet echt aanraken (maar ze krijgen dan wel de signalen alsof ze het aanraken).
Wordt deze technologie daarmee langzamerhand zo goed dat het gebruikt kan worden voor bv (al dan niet de volgende generatie) spelcomputers, als 'nieuwste input-device'? Zou je dan spellen sneller kunnen spelen omdat er geen vertraging meer is tussen wat je denkt en de aansturing van je handen om een controller te bedienen :-)?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten