woensdag, januari 05, 2022

Wil je actief worden voor onze politieke partij?

Ik sta op een kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Mijn eerste keer :-). Hieronder hoe dat zo kwam, en waar ik me hard voor wil maken. Mensen die meer van me willen weten kunnen me volgen op Twitter. En mogen me altijd aanspreken, vragen stellen, suggesties doen etc! 

Omdat ik me zorgen maak om de opwarming van de aarde, heb ik enkele jaren geleden "ja" gezegd toen mijn buurman vroeg of ik samen met hem en enkele anderen een lokale energie-coöperatie wilde opzetten om bedrijfsdaken in de gemeente te beleggen met zonnepanelen, die burgers dan financieren en waar ze de voordelen van hebben. Met die coöperatie, OpgewektRijssen, hebben we in relatief korte tijd, ondermeer dankzij ondernemers die hun dak ter beschikking stelden en inwoners die in het plan geloofden, ruim 4.000 panelen op 3 bedrijfsdaken weten te leggen, die genoeg energie opleveren voor ca 325 gezinnen.

Door mijn werk voor die coöperatie, waar ik me als vrijwilliger voor inzette naast mijn baan, mocht ik op enig moment inspreken tijdens een gemeenteraadsvergadering. Dat betekende dat de verschillende politieke partijen me zagen 'optreden'. En één ervan benaderde me in de tweede helft van 2021: of ik interesse had om politiek actief te worden.

Ik las hun landelijke en lokale partij- en verkiezingsprogramma en de principes. En die waren grotendeels hetzelfde met hoe ik denk dat we kunnen zorgen voor de mooist mogelijke wereld. Ik heb me aangemeld als kandidaat-lid voor de partij, mocht voor een gesprek langs bij een verkiezingscommissie, werd voorgedragen aan de ALV, en nu sta ik op de kieslijst voor het CDA in Rijssen-Holten.

Als fractielid krijg je te maken met veel onderwerpen die spelen bij een gemeente, waar je een mening over moet vormen, je in kunt verdiepen en samen met de fractie een standpunt over in mag nemen. 

Even tussendoor: denk jij dat je weet hoe het beter kan met je gemeente of Nederland? Neem dan eens contact op met de partij waar jij wat bij voelt en vraag of je wat fractievergaderingen bij mag wonen: verplicht je tot niets en super leerzaam!

Nu heb ik een brede interesse, dus (bijna) elk onderwerp vind ik interessant. Maar klimaatverandering en Duurzaamheid zijn wel mijn speerpunten. Ik heb de afgelopen jaren veel gelezen over dat onderwerp. Voor mensen die me niet kennen en beter willen leren kennen kort een aanleiding voor mijn zorgen over het klimaat:

  • Rond 1996 was ik met mijn vrouw op rondreis in Amerika. Op TV zagen we een stel dat in Las Vegas net een nieuw huis had gekocht. Las Vegas ligt in de woestijn, en de stad leefbaar houden en zorgen voor genoeg water etc is niet eenvoudig. Een journalist vroeg de vrouw of ze niet bang was dat er op termijn niet genoeg water zou zijn. De vrouw keek kort met een vertwijfelde blik naar haar man en weer terug in de camera en zei: ‘maar als ze zouden denken dat dat kan gebeuren, zouden ze ons dit huis toch niet verkopen?’. Ondertussen hoorde ik in deze video dat er sinds 1 januari 2022 flinke beperkingen zijn voor boeren om water uit de Colorado-river te gebruiken, de rivier die ook voor Las Vegas en ca 40 miljoen andere mensen van belang is.
  • Daarnaast hoorde ik rond 2010 van een toenmalige collega dat hij iemand kende die onderzoek deed naar smelten van de ijskappen, op die ijskappen zelf, al jarenlang. Dus niet iemand die van afstand achter een buro wat roept, of iemand die na 4 weken conclusies trekt. En die persoon zag hoe snel de smelt ging, en keek er van op dat er zo weinig aandacht voor leek in de wereld. 

Ondertussen groeit de aandacht en de zorgen om de opwarming van de aarde gelukkig. Het aandeel CO2 in onze lucht blijft stijgen, en die CO2 zorgt als een steeds dikker wordende deken voor opwarming van de aarde. En helaas hebben we nog geen manier gevonden om die jas snel dunner te maken. En erger: alhoewel er steeds meer gebeurt, maken we elke dag die jas nog dikker, door gas, olie, kolen, benzine etc te blijven verbranden.

En het is alles behalve een ver van ons bed show: Nederland ligt grotendeels onder zee-niveau, en alhoewel we dijken tot een bepaalde hoogte en tegen flinke kosten kunnen verhogen en nog niet heel zeker is hoe snel de zee gaat stijgen, weten we wel dat als het zo door gaat, we vroeg of laat een probleem hebben. Ik ben in ieder geval blij dat mijn huis niet in het westen van ons land staat, onder zeeniveau woon. Maar er zijn nog veel meer gevolgen, dus alleen de dijken ophogen is niet voldoende.

Het ‘probleem’ van klimaatverandering en discussies over mogelijke oplossingen is dat de opwarming heel langzaam gaat. En niet zeker is hoe erg de problemen worden en op welke termijn. Het is dus heel makkelijk om te blijven praten, uitstellen, wachten op meer zekerheid over de gevolgen en op oplossingen-met-minder-nadelen. Waarom zouden ‘wij’ nu kiezen voor dingen die niet zo mooi (windmolens, zonneparken, kernenergie...) of duurder (isolatie, warmtepompen) zijn, als we ook gewoon gas kunnen blijven gebruiken en lekker goedkoop kunnen vliegen op kerosine? Dit probleem vergt denken aan welke wereld we achter willen laten voor generaties die na ons leven (de jonge mensen die nu leven gaan waarschijnlijk al de eerste gevolgen meemaken). We weten zeker dat verdere opwarming niet goed is, dus waarom treuzelen met actie?

Ja, natuurlijk moeten we kijken hoe we de kosten goed verdelen. Hoe we de beperkte ruimte die we hebben verdelen over landbouw, wonen, ontspanning, energie-opwekking etc. En ja, we moeten blijven zoeken naar en werken aan mogelijk toekomstige betere oplossingen. Maar hoe beperken we, tot die betere oplossingen er zijn, de verdere opwarming?

Terug naar de politiek: politiek actief worden lijkt me leuk en leerzaam. En ik hoop ook op die manier een steentje bij te dragen op gebied van duurzaamheid en klimaatverandering. Één van de kernprincipes van het CDA is goed rentmeesterschap, dus daar wil ik me voor inzetten. Zorgen voor een leefbare wereld voor toekomstige generaties.

Wil je meer van mij weten? Met me in gesprek? Neem gerust contact op voor een bak koffie!

Afbeeldingsbron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten