Monday, February 25, 2013

Een goeie dash cam kopen

Dat veel Russen wel met een film-camera rond 'moeten' rijden is triest, maar het zorgde ervoor dat we mooie filmpjes hadden van die asteroide. En als je dan even zoekt blijken al die camera's (natuurlijk) allerlei blik-op-de-weg-achtige filmpjes op te leveren die in compilaties op YouTube staan.

Ik las in wat berichten dat Russen die camera's "voor een paar tientjes" konden kopen. Maar nergens stond dan een link naar waar precies.

Ik vroeg een contact in Rusland, de man die ons liet kennismaken met Moskou en die ik kan aanraden bij iedereen die Moskou ook wil bezoeken (hij werkt al tientallen jaren in de reisbranche), of hij meer over die dashboard camera's (dash cams, car pvr etc) wist.


Hij vertelde me dat deze Russische site (waar Google Translate een beetje chocola van maakt, maar 't is nog wel lastig leesbaar) informatie geeft over waar je op moet letten als je een camera voor in de auto (black box) zoekt. Zoals: welke kwaliteit, start de camera automatisch als je de auto aan zet, zit er GPS op, is het HD-kwaliteit, hoe goed zijn nacht-opnames etc. Op Yandex, een grote Russische site, kun je vervolgens veel dashcams kopen.

Ik dacht even: ik kan ook een app kopen op mijn smartphone (bv deze voor de iPhone), een goede houder om een smartphone in de auto te bevestigen, en dan heb ik eigenlijk ook een oplossing. Je zit er dan wel mee dat je alles elke keer moet aansluiten, app moet starten etc. En theoretisch is dat niet veel werk, maar zie jij het je doen?

Ik zocht nog even verder en vond ondermeer deze leuke clip waarin 5 goedkope camera's worden vergeleken: De DVR-027 leek me wel wat. Op eBay is die te koop voor ca 60$. Die camera komt er in die lage prijsklasse ook op deze vergelijkende site goed uit. We hebben die DVR-027 sinds eind maart in de auto. Enige minpuntje is dat mijn exemplaar stoort op de radio in onze Peugeot 5008. Dat blijkt een bekend probleem dat op te lossen is met een andere adapter.

Regelmatig krijg ik de vraag: waarom doe je dat? Een aantal redenen:
 • ik heb in al die tijd op de weg best wat momenten gehad waarvan ik dacht: dat had ik wel op video willen hebben
 • mocht ik zelf betrokken raken bij een ongeluk, dan kan ik de video evt gebruiken als bewijs
 • soms weet je na een ongeluk niet meer wat er nu is gebeurd: nu kun je het terugkijken
 • als ik maar 1 keer een leuk/spectaculair moment vastleg, dan kan ik dat aan een Blik Op De Weg-achtig programma verkopen en heb ik mijn camera er vermoedelijk al uit
 • ik merk dat ik zelf al rustiger reageer als een andere weggebruiker iets raars doet, me bv snijdt
 • ik bedacht me dat het ook wel aardig is als de kinderen ooit de auto gaan gebruiken zodra ze hun rijbewijs hebben
 • het vergt slechts 60 dollar (ex SD-kaartje) voor een redelijk fijn apparaatje met een erg meevallende beeldkwaliteit


Voordat je nu zo'n ding koopt en video's gaat publiceren is het aardig dit item te lezen over privacy & wetgeving mbt dashcams.

Ik had al een 1ste moment waarop ik een deel van de video wilde gebruiken. De video's worden opgeslagen in AVI-formaat. Maar hoe knip je eenvoudig een stuk uit een AVI? Na wat gezoek blijkt Avitrimmer van Solgeigmm te doen wat ik zoek.

In de reactie wijst Michel Teeuwen op deze Nederlandstalige pagina over dash cams. 1 van de camera's die ze daar verkopen zag ik wel voor een flink lager bedrag op AliExpress, maar ja, als je dan problemen hebt stuur je hem niet even terug. Maar ik heb geen idee of de Carmera-site die op die pagina genoemd wordt beter is dan bv deze of een willekeurige andere die je via Google kunt vinden.

Voor degene die niet weten welke asteroide (ik las ergens dat 'meteoriet' de delen zijn die op aarde terug te vinden zijn, dus na de crash en/of de verbrandende objecten) ik bedoel, deze:

En er zijn dus heel veel carcam-filmpjes, zoals deze:
En ook compilaties van mooie momenten, waarbij mensen anderen of bv dieren helpen: Zijn dashcams legaal? Volgens dit bericht wel, maar je moet dus wel kijken wat je publiceert.

10 comments:

 1. MTeeuwen4:55 PM

  Hier staan ook wat types: http://electronica.infonu.nl/diversen/104630-dashcam-camera-voor-in-de-auto-kopen.html

  ReplyDelete
 2. Dashcam Kopen11:55 PM

  Op www.dashcamkopen.nl kun je de dashcams makkelijk online bestellen.

  ReplyDelete
 3. Mooie post! Op onze site bieden we ook andere modellen aan. Kijk even op www.allcam.nl

  ReplyDelete
 4. Gerard6:19 PM

  Bij www.Dashcam-Winkel.com kun je dashcams kopen van het (Nederlandse) merk Pixio. De TomTom onder de dashcams. Allemaal Full HD en goede service. Ik rij zelf met de Pixio GPS01, ben zeer tevreden.

  ReplyDelete
 5. Raoul Teeuwen6:23 PM

  Dank Gerard. Kun je het statement "De TomTom onder de dashcams" onderbouwen met 1 of enkele links naar onafhankelijke bekende sites die de Pixio als zodanig reviewen?

  ReplyDelete
 6. Ik reageer even voor Gerard, Reviews kan ik niet vinden maar het is naar mijn weten wel een echt merk ipv merkloze modellen die veel worden aangeboden. Geeft toch vertrouwen. De beeldkwaliteit liegt niet: http://youtu.be/W_O8dojgDso

  De vergelijking met TomTom is denk ik meer als dat Pixio, als Nederlands merk iets aanbiedt wat groot gaat worden, iedereen wil en over een paar jaar standaard in auto's wordt gebouwd :P

  ReplyDelete
 7. khanIII6:25 PM

  Pixio GPS01 onafhankelijke review (engelstalige):

  http://forum.dashcamtalk.com/viewtopic.php?f=27&t=1614

  ReplyDelete
 8. Newdashcam.com5:05 PM

  Op http://newdashcam.com wordt dit merk verkocht (DVR-027) alsook de nieuwere DVR-207G. Ik zelf heb de IROAD 3800FU omwille van de goede beeldkwaliteit EN het feit dat ik GPS functionaliteit wilde.

  ReplyDelete
 9. www.dashboardcamera-online.nl4:37 PM

  Op www.dashboardcamera-online.nl kunt u ook gemakkelijk een Dashboard camera of Dahcam kopen.

  ReplyDelete
 10. Wouter11:17 AM

  Ik heb zelf de DVR-207G gekocht bij yourdashcam.nl hun hebben gelukkig de echte en niet van dat namaak rommel. Ben super tevreden, heb er zelfs al een zwaar ongeval mee gefilmd. De politie was heel erg blij met de beelden scheelde hun heel veel werk vertelden ze me...

  ReplyDelete