zaterdag, november 01, 2008

Boezem fibrileren

(Dutch) Donderdag kwam ik uit Groningen met de trein. Ik stapte over op station Zwolle. Ineens merkte ik dat mijn hart 'zwaar klopte' en onregelmatig sloeg. Nu heb ik dat meerdere keren per jaar, maar dat is dan na enkele seconden (ik heb het nooit gemeten, maar volgens mij altijd binnen 30 a 60 seconden) weer over. Ik dacht dat vast veel mensen daar weleens last van hadden en was er nooit mee naar een arts gegaan. Maar nu hield het aan ... bij thuiskomst, ca 22:00 uur, had mijn hart een uur lang onophoudelijk onregelmatig geslagen. Ik belde de huisartsenpost. Volgens de assistente kwam het vaker voor, maar vooral kort. Mijn vrouw vond het prettig om toch even langs de post te rijden. Ik kreeg een pilletje, een beta-blocker, waardoor het hart in de meeste gevallen weer op normaal tempo gaat slaan. De dokter legde me uit dat mijn hartboezem fibrileerde (zie uitleg bij Artsennet over Atrium Fibrilleren en bij Wikipedia, waardoor mijn hartkamer ook met een abnormaal tempo pompte.

Toen ik de volgende ochtend wakker werd sloeg mijn hart echter nog steeds niet normaal. Ik bezocht de huisarts, die dat bevestigde. Ze schreef al een brief zodat ik bij de cardioloog langs kon om vermoedelijk op de 'klaptafel' (leuk woord, waar je de bekende 'stroomschok' krijgt), maar ik merkte dat het normale ritme spontaan was teruggekeerd. Er werd me verteld dat dit soort hartritmestoornissen onder de 50 jaar niet vaak voorkomt. Op zich is het niet gevaarlijk, maar het is wel van belang om het ritme binnen 24 uur weer normaal te hebben (evt via een stroomschok als een pil niet snel genoeg helpt), omdat er anders stolsels kunnen ontstaan (in delen van je hartkamer die mogelijk niet goed/volledig kloppen), en als die gaan zwerven ben je natuurlijk verder van huis (dan kom je via de trombosedienst in een traject dat 6 weken duurt).

Later hoorde ik toevallig dat 2 collega's, ongeveer even oud en toevallig (?) ook werkzaam in de IT, recent hetzelfde hadden meegemaakt. Toeval? Of zou dit ineens op grotere schaal voorkomen? En van anderen hoor ik dat ze ook regelmatig 'even' hun hart afwijkend voelen kloppen (dus dat 'even' komt toch vrij veel voor?).

Het is nu even afwachten hoe zich dit ontwikkelt. En ik mag een keer 'de molen' door, waarbij men gaat kijken of er iets afwijkends te zien is. Ik ben niet bang, ik voelde geen druk of pijn. Maar vooral voor vrouw & kinderen is het even spannend nu.

Update nov 2013: kennelijk nieuwe ontwikkelingen mbt een mogelijk medicijn.

Afbeeldingsbron: http://www.trombosedienst-denbosch.nl .

8 opmerkingen:

  1. Anoniem5:35 p.m.

    Hey Raoul,

    Ik las geheel toevallig je blog....

    Heel veel sterkte gewenst!
    Hoop dat er verder niks aan de hand is en dat je er geen last meer van zult krijgen!!!

    Groetjes,

    Rashied (u know).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anoniem1:39 p.m.

    Hi Raoul,
    Goed voor de bevestiging dat je een hart hebt. Als ik het goed begrijpt klopt het inmiddels weer helemaal. Heb je al een mid-life crisis gehad? Zo niet, dan heb je nog zeker 40 jaar te gaan! Sterkte, Ronald

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ben benieuwd welke Ronald dit is, maar hoe dan ook: je hebt gelijk, en ik ga er voor het gemak ook maar even van uit dat dat hart het voorlopig nog volhoudt :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Anoniem4:32 p.m.

    Ik heb voordat ik ga slapen dat mijn hartslag van normaal ineens een aantal keer snel achterelkaar slaat net of er het klinkt raar;een plaat even blijft hangen.Dit voel ik duidelijk in mijn keel en daarna gaat het weer over op een normaal ritme.Ik heb altijd wel een snelle pols (95 tot 100 per minuut.Wat is dit?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Geen idee, maar misschien even langs gaan bij je huisarts? Beter voor niets langs, dan te laat? Ik heb van meerdere mensen gehoord die dat "plaat/cd die overslaat"-effect hebben. Mij is verteld dat de ritme-stoornis op zich niet gevaarlijk is, maar dat het handig is niet langer dan 24 uur met een ritme-stoornis (dus dat je hart aan 1 stuk door van slag is, zoals ik die ene dag had) rond te lopen; dan kan in 'hoekjes van je hart' zich bloed op hopen en dat zou dan kunnen gaan stollen en bloedpropjes kunnen vormen; als die los schieten (bv als het hartritme zich herstelt), kan dat wel problemen opleveren.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Anoniem10:53 a.m.

    Heb al jaren lang (waarschijnlijk mijn hele leven) last van boezem fibrilatie. Duurt soms wel eens meer dan 3 dagen.

    Omdat het boezemfibrileren zo lang duurde (met kans op stolsels) ben ik de hele medische molen door gegaan (3 jaar lang). Uiteindelijk niets gevonden en werd medicijnen geadviseerd.

    Dit is in 90% van de gevallen zo. Ze vinden niks en uiteindelijk adviseren ze pilletjes proactief te slikken.

    Advies, hou bij elke ritmestoornis bij wat je hebt gegeten / gedronken / gedaan hebt enz ... en probeer de condities te ontdekken waaronder het voortkomt.

    Idd de bloedpropjes is het grote gevaar. Tip: slik aspirientjes!

    Dirk, 46 jaar
    dirkv@microsoft.com

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Rashied7:24 a.m.

    Hey Raoul,

    Ik las geheel toevallig je blog....

    Heel veel sterkte gewenst!
    Hoop dat er verder niks aan de hand is en dat je er geen last meer van zult krijgen!!!

    Groetjes,

    Rashied (u know).

    BeantwoordenVerwijderen